Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Op gemeenten rust zware taak van bouwvergunningen voor cannabisproef

Op 23 september 2020 publiceerde het Nederlandse kabinet een verslag met vragen en antwoorden over het Experiment Gesloten Coffeeshopketen die zijn gesteld tijdens een informatiebijeenkomst op 27 augustus met (mogelijke) teeltgemeenten. 

De Nederlandse overheid voert regie over een uitdagend project, waarbij zij als eerste verwacht dat er begin 2021 tien telers geselecteerd zullen zijn. Dit betekent in feite dat deze telers moeten voldoen aan de criteria van de overheid. Ook dat op dat moment gemeenten het eens zijn over de bouw van de faciliteit, waarbij de impact van een teeltfaciliteit op geur overlast, veiligheid en infrastructuur al is bepaald en positief beoordeeld door hen.

Een gemeente heeft zes weken vanaf de datum waarop zij een verzoek van de overheid ontvangt om te adviseren of een teler lokaal mag bouwen en vestigen, inclusief een oordeel over veiligheid en openbare orde als gevolg van de vestiging. Er is een mogelijkheid voor een gemeente om meer tijd te vragen - en zal dit waarschijnlijk ook doen - zodat het gemeente advies dan uiteindelijk begin 2021 aan de overheid wordt gestuurd.

Bouwvergunningen
De belangrijkste uitdaging hier wordt veroorzaakt doordat veel processen voor het aanvragen van bouwvergunningen nog moeten starten, waarbij gemeenten vrij weinig tijd krijgen om de verschillende projecten te beoordelen en (goed) te keuren.

Eric Uleman, directeur van CannNext Nederland, een legaal kweker en adviesbureau in Nederland met een overheidsonderzoeksvergunning voor het kweken van medicinale cannabis, ziet een zware opgave voor gemeenten: “Opvallend is dat de teeltgemeenten zelf veel werk moeten doen zonder financiële steun van de overheid om de vergunningen van telers te beoordelen en te adviseren”, merkt hij op. “Daarnaast ontvangen gemeenten tijdens de experimentele teelt geen financiële bijdrage. Het kabinet gaf aan dat de informatie-uitwisseling tussen overheid, teeltgemeenten en coffeeshopgemeenten pas start nadat de 10 teeltgemeenten zijn aangewezen, dus in Q1 2021. ”

Nog weinig kennis bij overheid
Na het verkrijgen van een vergunning zijn de meeste partijen 9 maanden bezig met bouwen en inspecteren. Waarschijnlijk kunnen de faciliteiten waarschijnlijk niet tegelijkertijd worden gebouwd door de overlap in leveranciers, verwacht Eric. Voor rijks- en gemeente instellingen is dit een nieuwe bedrijfstak en hebben gemeenten nog weinig kennis van keuring van teeltlocaties en heeft de overheid een zeer beperkte capaciteit. De nalevings- en inspectie-eisen zijn extreem hoog, wat langdurige en uitgebreide nalevingsaudits vereist.

"Deze termijn van 9 maanden is daarom nog steeds optimistisch", zegt Eric Uleman. "Bovendien hebben we ook te maken met de Covid-19-factor." Overigens mogen de in de aanvraag door de teler opgegeven locaties niet meer worden gewijzigd. Dus als de beoogde locatie door een negatief advies van de gemeente niet mogelijk is, betekent dit einde oefening voor de teler. De bouw zal voor veel telers uiteindelijk mogelijk rond het 4e kwartaal 2021 zijn afgerond.

Aandacht voor voorbereidingen
Ondanks de complexiteit en nieuwigheid van grootschalige cannabisteelt wordt van de telers vereist om in relatief korte tijd de gewenste hoogwaardige cannabis te telen. “Opvallend is dat er geen aandacht wordt besteed aan de noodzakelijke voorbereidingen voor de teelt. Waar halen telers de tienduizenden stekken vandaan om met de teelt te beginnen”, merkt Eric op. “Hoe kunnen ze zich voorbereiden zodat ze beginnen met een stevige plant als ze eenmaal mogen starten met een vergunning? Teelt is immers illegaal en ineens moeten alle teeltfaciliteiten gevuld worden met kwalitatief hoogwaardige planten die bovendien door de consument qua voorkeur gewenst zijn. Ook in hoeveelheden die hier in Nederland nog nooit legaal zijn geteeld.” Eric Uleman verwacht dat de meeste telers rond het 4e kwartaal van 2022 klaar zullen zijn om te leveren.

Een ander kritiek element wordt de implementatie van een nationaal track-and-trace-systeem voor de hele toeleveringsketen van cannabis, wat op zichzelf minstens zes maanden kan duren.

Gemeenten en bedrijven zullen al met al tot 2022 of 2023 flink moeten investeren voordat de eerste cannabis verkocht mag worden. Hopelijk wordt de voorbereidingstijd goed benut om ervoor te zorgen dat de productie op het moment van levering qua prijs en product goed aansluit bij de wensen van de consument.

Het is niet verwonderlijk dat heel Europa naar de cannabisproef kijkt. "Het is een moeilijk proces in een miljardenmarkt met grote financiële belangen", besluit Eric. 

Voor meer informatie: 
CannNext
Eric Uleman, Managing director
+31 (0) 20 767 1950
eric.uleman@cannNext.com 
cannnext.com    

Publicatiedatum: