Vroege start paprika Almería, aubergine-areaal groeit

De eerste paprika’s in de kassen van Almería werden twee weken terug al geoogst. Dat was iets eerder dan gebruikelijk omdat de telers dit jaar vroeger begonnen waren met de aanplant. Dag na dag neemt de beschikbaarheid toe, maar de volumes zijn vooralsnog beperkt en zullen pas eind september of begin oktober grotere proporties aannemen. Momenteel zijn ook de maten nog klein.

Het seizoen vangt aan met goede prijzen, vooral voor de rode California paprika's en in het bijzonder de rode Lamuyo’s. “Blijkbaar is Nederland het seizoen nu al aan het afronden vanwege de hoge temperaturen en eigenlijk het overwegend goede weer gedurende de hele zomer. Er is een klein gat in de markt en de prijzen zijn dus hoog”, zei José Antonio Baños, voorzitter van de telersorganisatie Ejidomar uit Almería, vorige week.

De telers zijn over het algemeen eerder dan normaal begonnen met de aanplant, maar toch zegt de voorzitter van deze teelt- en exportonderneming dat het geraamde paprika-areaal in Almería in de lijn ligt met dat van vorig jaar. Er worden wel meer volumes vroege paprika’s verwacht.

Aubergine
Het aubergine-areaal breidt wel uit. "In vergelijking met tomaat, paprika of courgette heeft de aubergineteelt de afgelopen jaren het minst problemen gehad met plagen. Dat werkt natuurlijk motiverend en telers kiezen dan ook vaker om aubergines te telen en zo het risico op economische tegenslagen te verminderen. De zomergewassen trekken immers veel trips aan die ook nog schade toebrengen aan de eerste oogsten in de herfst. De aubergine, die in Almería al jaarrond wordt geplant, geniet momenteel trouwens van mooie prijzen”.

De eerste paprika's van Ejidomar gaan naar Duitsland en Frankrijk en zullen meer en meer landen bereiken naarmate het aanbod toeneemt. Het bedrijf exporteert zelfs paprika's naar de Verenigde Staten, maar de eerste zendingen naar de VS vinden pas in december plaats, aangezien Mexico op dit moment de Amerikaanse markt domineert met zeer concurrerende prijzen.

Voor meer informatie:
José Antonio Baños
Ejidomar
El Ejido (Almería) - Spanje
Tel:+34 950483511
presidente@ejidomar.es
www.ejidomar.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven