Late start Spaanse courgetteteelt zorgt voor hoge prijzen

Kasgroenten uit het Spaanse Almería doen traditioneel begin september hun intrede op de markt, maar voor courgettes is dat dit jaar iets anders. Telers zijn laat gestart met hun teelt en dus is er momenteel een beperkt aanbod met hoge prijzen tot gevolg. 

Volgens een teler en exporteur uit Almería, gespecialiseerd in courgette, speelt de onzekerheid in de sector door de nieuwe uitbraken van coronavirus mogelijk een rol. "Veel telers hebben het zaaien zo lang mogelijk uitgesteld om te kijken hoe de situatie evolueerde. De angst voor besmettingen onder de arbeiders, de vrees dat ze geen personeel zouden hebben om te oogsten of zelfs voor de sluiting van de bedrijven mochten er positieve coronagevallen worden ontdekt, heeft voor ongeveer 15 dagen oogstvertraging gezorgd."

Piekprijs, kwaliteit kan beter
Het onevenwicht tussen vraag en aanbod heeft de courgetteprijzen op de veilingen in de provincie Almería omhoog gestuwd, tot zelfs boven 2,30 €/kg in de eerste week van september. Ook op de VBT-klokken in België waren de prijzen 'stevig', ondanks daar toch een ruim aanbod. Tussen week 35 en week 36 schoot de middenprijs voor groen omhoog van 12 eurocent naar ruim 29 eurocent en die prijsstijging zette in week 37 door.

"Er zijn flinke prijzen betaald voor courgettes van de late zomeroogst die op hogere hoogtes worden geteeld en eigenlijk niet meer van beste kwaliteit zijn zo laat op het seizoen", aldus de teler en exporteur uit Almería. "Maar ook de eerste courgettes uit de kustprovincies liften dus mee op die prijzen en die zijn ook nog niet ideaal van kwaliteit."

Hoge vraag
Het tekort aan Spaanse courgettes en de hoge Europese vraag spelen in de kaart van andere teeltlanden, zoals Italië, waar de prijzen de afgelopen weken zelfs zijn verdubbeld. Zo kan Italië nog een mooi einde breien aan een seizoen dat wordt gekenmerkt door grote verliezen.

Nog twee weken schaarste
De teler ziet deze situatie de komende weken wel uitvlakken. "Over ongeveer 15 of 20 dagen, want dat is de vertraging die de telers in Almería hebben opgelopen, zullen de volumes terugkeren naar hun normale niveau en zullen de prijzen zich weer aanpassen. In feite beginnen de prijzen nu al te licht te dalen", besluit hij.


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven