Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Te vroeg gejuicht over detectie genetische manipulatie

Is het mogelijk om genetisch gemanipuleerde organismen (ggo's) op te sporen? Volgens Amerikaanse onderzoekers wel. Zij deden onderzoek en publiceren over een methode om ggo's te detecteren.

Greenpeace en diverse andere partijen doken er direct op, maar is de blijdschap wel terecht en is de techniek baanbrekend? Volgens Euroseeds niet. Zij spreken van een storm in een glas water.

Europa tegen ggo's 
De reden dat er bij o.a. Greenpeace zo verheugd wordt gereageerd op het onderzoek is omdat genetische manipulatie (vooral de techniek Crispr-Cas is bekend) in Europa niet is toegestaan. In o.a. de VS en Canada is het dat wel.

Voedingsproducten uit die landen mogen dan ook niet in Europa geconsumeerd worden, maar hoe kan Europa zorgen dat ggo's buiten de deur blijven? Niet, als ggo's niet te detecteren zijn.

Koolzaad
De Amerikaanse onderzoekers claimen nu in de studie die is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Foods dat zij een techniek hebben ontdekt om d.m.v. Oligonucleotide Directed Mutagenesis (ODM) genetisch gemodificeerd koolzaad te ontdekken. De methode spoort SU Canola, een koolzaadvariĆ«teit die is ontwikkeld door het Amerikaanse genbewerkingsbedrijf Cibus, op. Het GGO-ras is ontwikkeld om beter tegen bepaalde herbiciden te kunnen. 

Niet 'nieuw'
Hoewel het onderzoek peer reviewed is, wil dat nog niet zeggen dat er Ć©cht iets nieuws is ontdekt, ten minste volgens Euroseeds. "Al het 'nieuwe' onderzoek van Greenpeace laat zien dat bekende puntmutaties, zoals bijvoorbeeld in sommige Cibus-koolzaadrassen, kunnen worden opgespoord met kwantitatieve PCR-methoden. Dit feit is niet nieuw en er is ook nooit enige wetenschappelijke twijfel over geweest."

Anders dan o.a. Greenpeace claimt is de gepresenteerde methode volgens Euroseeds niet in staat duidelijk te maken of de Cibus-mutatie in het AHAS1C-gen een willekeurige somaklonale variatie is (zoals vermeld in de voetnoten in de publicatie), of dat het een mutatie is voortkomend uit de genome editing (ODM) -techniek. Het is daarom nog steeds niet mogelijk om te bepalen hoe de puntmutatie tot stand is gekomen en, bijgevolg, of de uiteindelijke plant moet wordt beschouwd als een gereguleerd GGO in de Europese Unie."

Zelf oordelen? Het onderzoek is hier te raadplegen.