Auberginetelers verdienen nu hun geld

Tholen - Auberginetelers zitten in de gouden periode van het jaar. “In deze periode van het jaar, van eind augustus tot half oktober, moeten wij ons geld verdienen. Dat is elk jaar zo”, vertelt aubergineteler Ted Van Luijk uit Wateringen.

De prijs voor aubergines liet een sterke stijging op de Belgische klok zien en ging vorige week naar 1,30 per kilo tegenover 80 cent een week eerder. Van Luijk kijkt hier niet vreemd van op. “Elk jaar in deze periode gaat de prijs omhoog. Door de warme maanden dooft het Spaanse aanbod uit, waardoor er veel minder aubergines op de markt zijn. Daardoor gaan de prijzen flink omhoog. Dit is de belangrijkste periode voor de Nederlandse telers. Nu moet het geld verdiend worden. Tot juli is het zaak om quitte te draaien.”

Spaanse concurrentie bepaalt prijs
De Spaanse concurrentie komt normaal in oktober weer op gang nadat de telers daar in september een teeltwisseling doorvoeren. Van Luijk plant pas in november zijn teeltwisseling, waarna hij in februari weer productie heeft. Het voorjaar is traditioneel een slechte periode als de concurrentie van Spanje de prijzen drukt en de productiekosten hoger liggen.

Dit jaar was dit nog dubbel zo slecht door corona. Eind mei was de aubergineteler nog minder optimistisch gestemd. Door corona, de sluiting van de horeca en het wegvallen van export was de afzet van de teler dramatisch en zijn er grote partijen vernietigd. Van Luijk teelt samen met zijn zoon Dennis op drie hectare aubergines, waarvan de helft specialties. Voor deze producten is hij op de horeca aangewezen.


Beeld uit reportage WOS middenin de coronacrisis

Met het terugschroeven van de coronamaatregelen en het opengaan van de horeca nam de vraag naar specialties, zoals de Italiaanse bol en de vingerachtige vrucht, toe. “Nu is het nog wachten op de herstart van de export naar landen als Amerika, Canada en de Verenigde Emiraten. Dat zijn traditioneel belangrijke afnemers”, zegt hij.

Corona geen invloed op teeltplan
Hij benadrukt dat er wel verschil in specialties zit. “Er is geen interesse in witte en groene vingers, terwijl de zwarte en paarse vingers het juist erg goed doen.”

Het is deze trend die zijn teeltplan voor aankomend jaar zal bepalen, niet de mogelijke sluiting van de horeca. Dit risico is immers reëel bij een volgende opflakkering van corona. “Ik blijf positief en ga ervan uit dat er binnenkort een vaccin beschikbaar is, waardoor we naar de gewone situatie kunnen terugkeren.”

De huidige opflakkering van het coronavirus in Spanje zal import volgens de teler ook niet beïnvloeden. “De invoer van Spaanse aubergines zal niet stilvallen. Dat geloof ik niet. De telers moeten hun producten toch kwijt en de prijs is leidend op de markt.”

Van Luijk verwacht de coronaverliezen dit jaar weg te kunnen poetsen. “Dit komt ook omdat we in juni en juli betere prijzen dan normaal ontvingen. Soms liggen de prijzen dan maar op 30 cent per kilo, maar dit jaar was dat 40 tot 50 cent”, zegt de tuinder.

De verklaring volgens hem? “Mensen bleven dit jaar tijdens de vakantie meer thuis en besteedden meer tijd aan eten. Ook is er misschien meer gebarbecued.”

Voor meer informatie:
Kwekerij van Luijk
www.aubergines.info  

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven