Antoni de Bruin teelt groene Redwing RZ:

"Druk van waardplanten en omgeving vroeg om resistent ras"

ACB-Agro BV teelt 6 ha paprika in Klazienaveen. Voor het vierde jaar op rij staat er 3 ha Redwing RZ voor de groene oogst. De TSWV- resistentie van dit ras speelt een belangrijke rol bij de telkens terugkerende keuze. Rijk Zwaan Nederland stelt eigenaar en teler Antoni de Bruin een paar vragen over zijn teelt.

Waarom Redwing RZ voor de groene oogst?
“In 2015 stond dit ras al in de proeven en kwam er toen als beste uit. Redwing geeft bijna geen klasse 2, is niet gevoelig voor bontverkleuring en sterk tegen neusrot. Het totaalplaatje spreekt ons aan. Redwing staat garant voor een hoge productie, zeer uniforme vruchten en een goede maat/gewicht verhouding. De paprika’s passen prima in een 5-kilo doos. Simpelweg het beste groene ras wat er op dit moment is.”

Hoe kijk je aan tegen TSWV?
“We hebben hier sinds een paar jaar last van tomatenbronsvlekkenziekte. De druk van waardplanten en de omgeving maakt dat wij een resistent ras nodig hebben. Ook het gebruik van gronddoek waardoor trips gemakkelijker overblijven, doet hier natuurlijk geen goed aan. De toekomst bekijk ik met zorg qua TSWV. Resistentie zal voorlopig nodig blijven.”

Wat is het grootste aandachtspunt van Redwing?
“Als je niet te vroeg start, rond half januari met een afgekweekte plant, is de balans prima te regelen. Er is bij Redwing altijd plantbelasting. In ons systeem telen we dit ras bijna als een tomaat. Dat wil zeggen een koele, actieve ochtend en in de middag na 13.00 uur flink aanpakken. In ons landklimaat blijft het belangrijk om rust in de nacht/ochtend te geven. Daarmee kun je schapenkoppen en te fijne vruchten vanaf augustus voorkomen. Ook de watergift staat bij ons op een generatieve lijn. Bij ons geeft die teeltwijze het beste resultaat.”

Voor meer informatie:
Rijk Zwaan Nederland
rijkzwaannederland@rijkzwaan.nl    
www.rijkzwaan.nl 


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.