Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Corona zit ToBRFV-testen in de weg: tekorten aan realtime PCR

De Europese Commissie heeft recent een nieuw uitvoeringsbesluit bekend gemaakt over bestrijding van het Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV). De verordening is sinds 15 augustus van kracht en is van toepassing tot 31 mei 2022. Extra focus ligt op testen van uitgangsmateriaal.

Daarbij zit corona het tomatenvirus in de weg, in die zin dat er door de pandemie een tekort is aan realtime-PCR-testen, waardoor t/m 1 oktober ook de minder effectieve Elisa-methode aanvaard moet worden. Nadeel van de Elisa-methode is dat deze test ook op andere virussen reageert, waardoor een positieve uitslag niet direct zekerheid geeft over aanwezigheid van ToBRFV. 

Steekproefeis
Verder stelt de Europese Commissie als minimumeis dat altijd minimaal twintig procent van zaadpartijen of partijen voor opplant bestemd materiaal getest moeten worden, om een representatieve steekproef te krijgen. Daarbij speelt het land van afkomst geen rol in hoe streng er getest moet worden. 

Voor capsicum-rassen waarvan officieel bekend is dat ze ToBRFV-resistent zijn, vervallen de testeisen. 

Lees hier de hele verordening, met als officieel nr. 2020/1191