Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Michaël Wilde, Bionext:

"Wat maakt het zo moeilijk om het woord biologisch in de mond te nemen?"

Tholen – De Europese Commissie heeft in mei de ambitie uitgesproken om de biologische landbouw te stimuleren zodat in 2030 25% van alle landbouwgrond biologisch zal worden verbouwd. Nu deze ambities van de Farm to Fork-strategie duidelijk zijn, kunnen de overheid en andere betrokken partijen niet meer om biologisch heen. Toch valt het Michaël Wilde, directeur van Bionext, op dat het voor veel mensen buiten de sector lastig is om het woord 'biologisch' in de mond te nemen.

"Ik ben mij de afgelopen maanden gaan verdiepen hoe dat komt. Wat is de reden waarom biologische landbouw niet of nauwelijks wordt benoemd als voorbeeld voor kringloop-, natuur inclusieve-, emissie arme of regeneratieve landbouw? En hoe zorgen wij ervoor dat mensen buiten de sector niet alleen biologisch durven te benoemen, maar ook achter de principes en idealen van het biologische voedselsysteem gaan staan?"

Wilde kwam tot drie belangrijke conclusies:

1. Draagvlak
"Als biologisch als voorbeeld wordt gebruikt, is men bang dat men andere duurzame initiatieven tekort doet en men vreest daardoor het draagvlak te verliezen. De beste manier om die angst weg te nemen, is door aan te geven dat biologische landbouw weliswaar een zeer goed voorbeeld is van duurzame landbouw, maar dat er ook andere wegen zijn die naar Rome leiden. Bionext maakt op social media gebruik van #zoalsbiologisch om zo de link te leggen tussen biologisch en andere duurzame landbouw initiatieven."

2. Kennis
"De tweede reden waarom biologisch vaak angstvallig wordt vermeden, is een enorm gebrek aan kennis. Dus als er vragen over biologisch komen, is men bang dat men deze niet kan beantwoorden. De oplossing is om als sector veel meer met ons verhaal naar buiten te treden en onze kennis op een sympathieke manier te delen."

Bionext, BioNederland en Skal zullen binnenkort gezamenlijk de belangrijkste vragen en antwoorden publiceren, zodat iedereen binnen en buiten de sector het 'biologische gesprek' kan voeren.

3. Imago
"Ten slotte bestaat er bij sommigen de perceptie dat de biologische sector niet openstaat voor verandering of verbetering waardoor de sector het stempel krijgt arrogant te zijn. Natuurlijk is dat niet zo, maar die perceptie is er en om die weg te nemen, mogen wij best wel wat transparanter zijn over ons huiswerk en verbeterpunten. Zo lossen wij deze punten niet alleen sneller op, het maakt ons ook sympathiek."

Michaël is er van overtuigd dat de biologische sector de komende jaren flink zal gaan groeien en dat er daardoor een hoop nieuwe biologische boeren, handelaren, verwerkers, winkeliers en consumenten bij zullen komen. Vanuit de overheid, onderwijsinstellingen, retail, NGO's en burgers zal er veel meer aandacht komen voor de biologische landbouw. Michaël: "Dat is goed nieuws en daarom is het van groot belang dat wij al deze nieuwkomers niet alleen welkom heten; we moeten ze ook meenemen in ons verhaal en laten zien dat de biologische landbouw een belangrijk onderdeel van de oplossing is als wij de wereld groener, schoner en eerlijker willen achterlaten voor toekomstige generaties."

Voor meer informatie: wilde@bionext.nl en www.bionext.nl