Italiaanse slamarkt niet florissant in eerste helft 2020

De huidige trend op de Italiaanse slamarkt is niet de beste. De prijzen zijn het afgelopen half jaar slecht en er was een overaanbod dat de markten in deze periode heeft overspoeld.

"Op dit moment is er geen slasoort die de verkoop stimuleert. De hoeveelheden zijn overvloedig, omdat de hoge temperatuur in deze periode de teeltcyclus in Italië verkort. Binnen 35 dagen zijn de slaplanten volgroeid en klaar om geoogst te worden. Het echte probleem is dat er wel genoeg product is, maar dat de consumptie laag is. Het gevolg is dat de prijzen ook zeer laag zijn," vertelt een groenten- en fruithandelaar uit Salerno.

"De aankoopprijs is in de laatste periode ongeveer €0,07/0,08 per krop. Aan het begin van dit semester was er een korte periode, slechts twee weken in maart, toen de prijzen goed waren, namelijk rond de €0,23 per krop."

Een slateler in Campanië, in de streek van Napels, nu aan het einde van het zomerseizoen: "Wij zijn bezig met het oogsten van de laatste planten van de vollegrond van dit seizoen, dan beginnen we weer met het planten van sla in september, wanneer de temperaturen lager zullen zijn.

Helaas zijn de hoge temperaturen een probleem voor het gewas, omdat ze niet alleen de teeltcyclus versnellen, maar ook vaker schade van fytopathologische aard veroorzaken, zoals schimmels en diverse andere problemen."

Tot slot zegt deze teler: "Ik heb mijn sla verkocht voor 12 eurocent per krop, hoewel ik weet dat veel telers 7 eurocent per krop hebben gekregen. De teeltkosten voor sla bedragen ongeveer 7-8 eurocent per krop. Wie dus 7 of 8 eurocent ‘verdient’, dekt alleen de kosten, terwijl degene die erin slaagt om hogere prijzen te krijgen, een bepaalde winstmarge heeft."


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven