Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"problemen los je makkelijker als je de mensen kent door focus op één markt"

Focus op Franse markt met turnkeyprojecten

“Duurzaamheid is een belangrijk thema in Frankrijk,” zegt Richard van Dijk van HortiNed. Het bedrijf richt zich op de Franse markt, alhoewel ze ook projecten in anderen landen uitvoeren.

Net voor de uitbraak van COVID-19 werd het beton gestort voor een project van 4 hectare in Nîmes. HortiNed geeft er de voorkeur aan het hele project uit te voeren, van kas en verwarming tot schermen en goten.

Franse markt
Tijdens het begin van de pandemie lagen de prijzen in Frankrijk enorm onder druk. Er was veel onzekerheid op de markt voor producten als groenten, bloemen en planten. “Frankrijk moet altijd een bepaalde hoeveelheid importeren om aan de vraag te kunnen voldoen en er wordt weinig geëxporteerd", aldus Richard.

“Fransen hebben veel meer waardering voor hun eigen producten dan de Nederlanders voor de Nederlandse producten. De Fransen houden ervan om producten uit hun eigen land te eten.”

Het land probeert de Franse markt draaiend te houden, door alleen Franse producten aan te bieden in de supermarkten. De prijzen worden hier gunstig door beïnvloed en de meeste groentetelers hebben een redelijke omzet als gevolg hiervan. De bloemen- en sierteeltbranche heeft het echter een stuk zwaarder.

De projecten konden gelukkig wel verder worden uitgevoerd tijdens de crisis. Uiteraard met de nodige aanpassingen en extra verplichtingen waaraan moest worden voldaan. “Gelukkig werkten we in regio’s waar het virus niet zo actief was als in andere regio’s.”

In het café moest iedereen wat verder weg van elkaar zitten en er werd vaker schoongemaakt. De projecten worden uitgevoerd in een ruimtelijke setting en alles is buiten, waardoor het makkelijker is om afstand te houden. “We hebben de lokale beveiligingsadviseur alles laten controleren.”

Projecten
Een goed voorbeeld van duurzaamheid in de Franse projecten volgens Richard het project wat HortiNed uitvoerde in Égletons. Daar bouwde het bedrijf een kas, inclusief verwarming en schermen, in samenwerking met het Franse bedrijf Divatec.

De kas wordt geleid door twee jonge telers en een ervaren teler die ook een project in de buurt leidt. Er worden tomaten geteeld en eind 2019 werd er voor het eerst geoogst. “Zij gaan hier eerst een of twee seizoenen telen en daarna breiden ze uit met vier hectare.”

De kas wordt uigerust met luchtbehandelingsunits, zodat ze het klimaat efficiënt kunnen beheersen en kunnen ontvochtigen.

Restwarmte
De kas in Égletons is verbonden met een afvalverbrandingsinstallatie. “Tot nu toe werd de meeste warmte van de installatie niet gebruikt, maar nu kunnen we de kas ermee verwarmen.”

Er is nog altijd een verwarmingsruimte in het bedrijf, maar die wordt alleen als back-up gebruikt of wanneer de installatie in onderhoud is. In Frankrijk is het normaal om restwarmte te gebruiken in kassen, door middel van bijvoorbeeld geothermische, hout- of afvalwarmteboilers.

Een project als deze, met een afvalverbrandingsinstallatie, is ook niet ongewoon. “Samen met onze verwarmingsexperts bepalen we wat de beste manier is om warmte te gebruiken. Daarna bereiden we alles technisch voor om het uit te voeren. Zo kunnen we klanten het beste helpen.”



Bretagne
HortiNed is onlangs ook begonnen met een nieuw project in Bretagne. “Dat was niet makkelijk, de arbeidsinspectie stond ons niet toe te starten vanwege COVID-19. We zijn met ze in gesprek gegaan en hebben de situatie uitgelegd. Daarna mochten we toch beginnen. Dat is het voordeel als je je richt op één specifieke markt. We kennen de mensen en waar we moeten zijn, wat het gemakkelijker maakt om dit soort problemen op te lossen. Dat is goed voor de klant en onszelf.”

Het project in Bretagne beslaat ook vier hectare. Er staat al een kwekerij van acht hectare, waarvan de helft zal worden verwijderd door het kassensloopbedrijf Olsthoorn. Alles wordt gerecycled en de vier hectares worden opnieuw bebouwd.

Voor meer informatie:
HortiNed
Jogchem van der Houtweg 5
2678 AG De Lier
Nederland
info@hortined.nl
www.hortined.com 

Publicatiedatum: