15 meter hoge aquaponic 'teelttoren' in Duitse Chemnitz

Het hoekgebouw aan de Peterstraße 28 in Chemnitz, Duitsland, was in 2012 in een erbarmelijke staat en de sloop was op handen. Angelika Scheuerl, die sinds 1999 de sociaal-pedagogische zorgdienst Delphin Projekte runt, kocht het huis en sprak onlangs over de voortgang van wat waarschijnlijk het meest bijzondere renovatieproject in Chemnitz is. Er is namelijk een aquaponicteeltfaciliteit in het huis gekomen.

Kweek van vissen en planten
Er worden niet alleen 16 moderne appartementen gebouwd, maar ook een 15 meter hoge glazen toren in het midden van het gebouw. "We bouwen een aquaponic waarin vissen en planten kunnen gedijen in een driedelig systeem," zegt Angelika Scheuerl. Het project is uniek in Duitsland.

Antje Rausch is de aquaponica-expert van Delphin Projekte. Ze legt het systeem uit op de kleine testfaciliteit in de prachtig ontworpen en aangelegde binnenplaats van Karree 49. Op de eerste verdieping zullen verschillende visvijvers worden gebruikt voor het kweken van steur, karper en cichliden. "Bacteriën reinigen het water en zetten de visuitwerpselen om in waardevolle voedingsstoffen. Het water wordt vervolgens naar de volgende vier verdiepingen gepompt, waar we hydrocultuur gebruiken om gewassen zoals tomaten, sla en kruiden te kweken."

Onderzoek door de Technische Universiteit van Chemnitz
Naast de verkoop van de vissen en planten in de eigen winkel vervult de gigantische faciliteit ook een wetenschappelijke functie. "De Technische Universiteit van Chemnitz zal hier een onderzoeksproject uitvoeren," vertelt Antje Rasuch.

Het project levert ook een belangrijke bijdrage aan de revitalisering van de Sonnenberg en is bedoeld om mensen, ongeacht hun leeftijd en afkomst, aan te moedigen om deel te nemen. Karree 49, met zijn kippentuin, kas en gezellige zitjes is nu al een populaire plek om naartoe te gaan.

De eerste huurders zullen naar verwachting volgend najaar al naar het unieke wooncomplex verhuizen.

Bron: Blick.de


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven