Viraj Puri: "Geduldige benadering leidt tot snelle en duurzame opschaling"

Gotham Greens verdubbelt areaal binnen zes maanden

In de afgelopen zes maanden heeft het Amerikaanse kasteeltbedrijf Gotham Greens zijn voetafdruk meer dan verdubbeld met de opening van vier nieuwe kassen. De kas in Denver hebben ze als laatste aan hun ‘collectie’ toegevoegd. Het gebied naast een verlaten landingsbaan bij het voormalige Denver Stapleton Airport werd al jaren niet gebruikt. Pas drie jaar geleden werd het opnieuw in gebruik genomen als stedelijk winkelgebied en nu wordt het gebied nog meer nieuw leven ingeblazen met de kas van 2787 m². “We vinden het leuk om innovatieve projecten te ontwikkelen en ondergewaardeerd vastgoed te transformeren voor productiviteit in de tuinbouwsector, of dat nu op daken gebeurd of niet,” zegt Viraj Puri, medeoprichter en directeur van Gotham Greens.

Sla op NFT
Het levert een mooi plaatje op in Denver, Colorado. Naast het 13.000 m² grote gebouw waar voorheen vliegtuigen werden geproduceerd is nu een kas van 2787 m² verrezen. Het gebouw van glas en staal is uitgerust met een NFT-systeem, waarmee jaarlijks twee miljoen kroppen sla zullen worden geoogst, inclusief twee nieuwe slavariëteiten: Crispy Green Leaf en Rocky Mountain Crunch. Deze producten zullen terug te vinden zijn bij supermarkten in zeven staten, waaronder Whole Foods Market, Choice Markets, Alfalfa’s en andere.

Horeca-klanten
“We werken ook samen met horeca-klanten in deze regio en leveren onze producten aan de restaurants en detailhandelaren van Stanley Marketplace, nu de bedrijven langzaam weer open gaan,” zegt Viraj. Dit was eerder onmogelijk vanwege de COVID-19-uitbraak. Hij voegt eraan toe dat hij nooit had kunnen bedenken dat hij de kas in Denver zou openen tijdens een wereldwijde pandemie. “Ons hele team heeft ontzettend hard gewerkt om de kas tijdens de pandemie in gebruik te nemen en we zijn er trots op dat we mensen in het hele land gezonde en verse producten hebben kunnen bieden. Gezien de huidige druk op het voedselsysteem in ons land is een ding duidelijk geworden: het is belangrijk om onze nationale toeleveringsketen te versterken door middel van gedecentraliseerde, regionale toeleveringsketens.”

Dit is ook de visie van Gotham Greens geweest vanaf het begin: al in 2010, toen ze hun eerste kas openden in Brooklyn, New York, hebben ze zich gericht op het leveren van verse, lokale en duurzaam geteelde producten aan klanten en gemeenschappen. In de afgelopen paar maanden zijn ze flink aan het uitbreiden geweest, wat heeft geresulteerd in een verdubbeling van hun totale areaal.

“We hebben tussen 2011 en 2015 vier kassen gebouwd. In plaats van ons destijds te richten op een snelle uitbreiding zijn we gegaan voor een rustigere benadering zodat we ons businessmodel qua winstgevendheid en duurzaamheid konden aanpassen aan meerdere omgevingen en regio’s. Deze geduldige benadering heeft er nu voor gezorgd dat we snel en duurzaam kunnen opschalen,” zegt Viraj.

“In de afgelopen zes maanden hebben we onze voetafdruk meer dan verdubbeld door vier nieuwe kassen te openen op een strategische en weloverwogen manier. Dit zijn onder andere kassen in Providence, Rhode Island; Baltimore, Maryland; Chicago, Illinois en nu ook in Denver, Colorado.” In totaal gaat hun jaarlijkse productie nu omhoog naar bijna 35 miljoen kroppen sla, die worden geleverd aan meer dan 30 staten.

Volgens Viraj is het einde van de uitbreiding nog niet in zicht. “Voor de toekomst is het ons doel om ons merk met hoogwaardige, duurzaam geteelde, lokale producten en de innovatieve kassen naar nog meer steden in het land te brengen. In het verleden kozen ze voor markante locaties: bovenop een supermarkt, bovenop een productiefaciliteit of op de voormalige locatie van een staalfabriek bijvoorbeeld. Viraj legt uit dat een combinatie van factoren hun beslissingen rondom de selectie van deze locaties bepalen.

“Mogelijkheden in verband met marktgrootte, bestemmingsplannen, bodemgesteldheid en de toegankelijkheid tot logistiek en distributie zijn er een aantal. Of bouwen in een landelijk gebied een grotere uitdaging is? De bouw van elke kas is een uitdaging, maar we krijgen steeds meer ervaring met elk volgend project,” zegt hij.

Hij voegt eraan toe dat hun businessmodel hen in staat heeft gesteld om flexibel te zijn in deze onvoorziene tijden. “We willen nu nog meer dan ooit hoogwaardige, lang houdbare en voedzame producten leveren aan de mensen die dit het hardste nodig hebben.”

Voor meer informatie:

Gotham Greens 

 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven