Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Spaanse techbedrijf lanceert nieuwe biotechdivisie Seeds4i

"Een zuivere lijn in één generatie is heel interessant voor zaadhuizen"

Het Spaanse technologiebedrijf Agrointec Solutions SL heeft een nieuwe bedrijfsdivisie opgericht met de naam Seeds For Innovation, Seeds4i, die volledig ontworpen en ontwikkeld is in Spanje. Het bedrijf heeft zich tot doel gesteld de zaadsector een reeks diensten met een hoge technologische waarde aan te bieden op het vlak van plantveredeling.

Het kon daarbij rekenen op de samenwerking met het Instituut voor het Behoud en Verbetering van de Valenciaanse Landbouwdiversiteit, een afdeling van de Polytechnische Universiteit van Valencia (COMAV-UPV), het Instituut voor Onderzoek naar Landbouw en Visserij (IFAPA), de Universiteit van Almería (UAL), de Universiteit van Córdoba (UCO) en het Nationaal Biotechnologiecentrum van de Hogere Raad voor Wetenschappelijk Onderzoek (CNB-CSIC).

Elk van voorgaande instituten wordt beschouwd als een belangrijk onderzoekscentrum op het gebied van agronomie en biotechnologie van planten.

De productie van stabiele ouderlijnen is nu mogelijk in één productiecyclus dankzij de productie van dubbele haploïden door Seeds4i.

Zuivere lijn
Edgar García Fortea, onderzoeker aan de Polytechnische Universiteit van Valencia en wetenschappelijk adviseur van het Seeds4i-project, legt uit: “'De ploïdie van planten is een parameter die met de juiste in vitro-kweektechnieken kan worden gewijzigd. Dit is erg interessant, omdat de veranderingen in de erfelijke aanleg van plantenorganismen ons een reeks ongelooflijk waardevolle middelen ter beschikking stellen om bepaalde verbeteringen te bereiken die voor de sector heel belangrijk kunnen zijn.

Het kweken van een plant uit één pollenkorrel of één eicel zonder dat er bevruchting bij komt kijken, zal ons in staat stellen haploïde individuen te ontwikkelen, die door hun genoom te dupliceren een 100% homozygoot individu zullen vormen met behoud van alle eigenschappen, dat wil zeggen een zuivere lijn in één generatie. Dat is uiteraard heel interessant voor de zaadhuizen.

Efficiënter
Niet minder belangrijk zijn de polyploïde organismen, zoals gebruikt bij de teelt van de pitloze watermeloenen. Dankzij een reeks nieuwe technieken waarbij het niet nodig is om antimitotische (chemische) middelen te gebruiken, is het mogelijk om tetraploïden te verkrijgen voor de teelt van pitloos fruit of andere toepassingen zoals het kweken van onderstammen of de ontwikkeling van een nieuwe fenotypische variabiliteit”.

“Dankzij onze technieken zijn we al in staat om planten met een hoge toegevoegde waarde te kweken met het oog op de veredeling die plaatsvindt in de zaadhuizen. We gaan nu veel efficiënter te werk. Tot nu toe baseerde ons werk zich immers vooral op het uitvoeren van kruisingen of bestuivingen in omstandigheden zoals in de kas of op het veld.”

Voorbeeld van de productie van dubbele haploïde individuen bij paprika’s, uitgevoerd door Seeds4i.

R&D 'democratiseren'
Meer dan zes jaar geleden ontstond Agrointec Solutions. Het bedrijf biedt innovatieve oplossingen, zowel op het gebied van industriële apparatuur als op het gebied van ICT, voor AGF-bedrijven, vooral dan uit de zaadsector, maar ook voor overheidsinstanties.

“De zaadsector staat aan het begin van de agrifoodketen en is overal ter wereld aanwezig. Bij Agrointec zijn we ons goed bewust van de noodzaak van realistische en doeltreffende innovaties voor de sector. Via Seeds4i willen we de R&D democratiseren en toegankelijker maken, door de meest innovatieve technieken van prebreeding beschikbaar te maken voor bedrijven.

Daarom lanceren we nu Ploidía, een servicelijn die een tijdswinst van tot wel drie jaar inhoudt voor het verkrijgen van stabiele ouderlijnen in vergelijking met de huidige veredelingstechnieken, waardoor bedrijven uit de sector veel efficiënter aan de slag kunnen met hun veredelingsprogramma's”, aldus Alfredo Sánchez-Gimeno, hoofd Innovatie en Agro-Food Products bij Agrointec.

Voorbeeld van de productie van dubbele haploïde individuen bij aubergines, uitgevoerd door Seeds4i.

Dit is de eerste oplossing die Agrointec via Seeds4i lanceert voor de plantenveredelingssector. De nieuwe bedrijfsdivisie is naar eigen zeggen een pionier in Spanje en een van de weinige in Europa die volgende vier diensten aanbiedt ter ondersteuning van de plantenveredeling: 1. in vitro-kweektechnieken op basis van onder andere ploïdie, micropropagatie en mutagenese; 2. diagnose van plantenziekten en de ontwikkeling van oplossingen voor de bestrijding ervan; 3. fenotypering en genotypering; 4. bio-informatica, die computationele technologieën toepast om grote hoeveelheden biologische gegevens te analyseren en te beheren.

 

Voor meer informatie:
Agrointec Solutions
Alfredo Sánchez-Gimeno
Tel.: +34 617 62 22 9
alfredo.sanchez@agrointec.com
www.agrointec.com

Seeds For Innovation
info@seeds4i.com
www.seeds4i.com

Publicatiedatum: