Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Klaus Henschel, Fontana Gartenbau:

"Corona zal opnieuw discussie over duurzame teelt ontketenen"

Inmiddels alweer zo'n drie weken is het topdrukte in de kassen van Fontana Gartenbau aan de Duits-Poolse grens. Want ondanks corona moeten ook dit jaar de lokale komkommers en tomaten uit Brandenburgse teelt zoals gebruikelijk geoogst worden.

Als directeur van een middelgroot tuinbouwbedrijf ziet Klaus Henschel de toekomst vooral voor lokale telers in z'n totaliteit positief tegemoet. Volgens de ervaren tuinder zal de crisis opnieuw een discussie over duurzame teelt ontketenen.

Tien dagen later
In week 13 werden in het Küstriner Vorland de eerste komkommers van het huidige seizoen geoogst, een week later volgden dan de eerste tomaten. "Het probleem met het gebrek aan seizoensarbeiders treft ons gelukkig niet aangezien ons overwegend lokale arbeidskrachten ter beschikking staan.

Daarentegen hadden we tot nu toe wel te weinig zonne-uren, waardoor de groei van de producten vertraging heeft opgelopen. Hierdoor konden we onze lokale vruchtgroenten circa tien dagen later oogsten dan gebruikelijk", aldus Klaus.

Fontana Gartenbau teelt zo'n 15 rassen

"Geen planeet B“
Het tuinbouwbedrijf teelt op 0,6 hectare komkommers en op 0,8 hectare tomaten, die overwegend onder het motto "Uit de regio, voor de regio" via directe verkoop en via de lokale groothandel verkocht worden.

Met hun eigen opschrift 'Oderbruchgemüse' heeft het bedrijf zich in de loop der jaren in de lokale handel weten te vestigen. Indirect belandt een deel van de producten ook bij lokale Edeka-filialen, bevestigt Klaus. "Zowel de lokale handel alsook de consument weet onze lokale teelt te waarderen en is ook bereid om een degelijke prijs daarvoor te betalen."


Een blik in de kas van Gartenbau Fontana GmbH. De producten worden voor een deel via groothandelsbedrijf Malitz Frucht GmbH uit Berlijn verkocht.

Ondanks de actuele crisistijd worden de vruchtgroenten uit de belangrijke Europese teeltgebieden - bijvoorbeeld uit buurland Nederland - nu tegen zeer voordelige prijzen in de retail verkocht. Dat is een doorn in het oog van de tuinder uit Brandenburg, net zoals de teelttechniek die daarachter zit. "Hebben we per se het hele jaar door groenten nodig die deels onder verlichting geteeld werden? Ik ben er vast van overtuigd dat hier na deze crisis verandering in zal komen. We moeten begrijpen dat er geen planeet B bestaat. We moeten duurzaam telen."

Voor meer informatie:
Fontana Gartenbau GmbH
Dr. Klaus Henschel
Friedensstraße 23
15328 Küstriner Vorland OT Manschnow
Telefoon +49 (33472) 527
Telefax +49 (33472) 529
info@fontana-gartenbau.de 
www.fontana-gartenbau.de 

Publicatiedatum: