Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
ook daling paprika-export op VS en Japan

Paprika-export naar China terug naar 'bijna nihil' na stoppen FVO

Tholen - Nederlandse paprika's maken verre reizen en waren daarmee ook in 2019 weer een populair luchtvrachtproduct. Toch daalde de export naar zowel China, Japan als naar de Verenigde Staten in 2019, zo blijkt uit het Jaarverslag over 2019 van het Kwaliteits-Controle Bureau (KCB) waarin verder vooral de exporttoename van aardbeien op Japan opvalt.

Als reden voor de daling op de VS wordt geen reden genoemd door de KCB, maar de daling van de export op China laat zich volgens de KCB verklaren door de lastigheidsgraad en de tijdrovendheid van de hele expeditie. Dit jaar zijn nog slechts twee telers aangemeld voor export op China, nadat eind 2018 de Federatie Vruchtgroente Organisatie (FVO) stopte met de regie voeren over de export op Japan. 

Chinese markt verder ontginnen valt niet mee
Projectleider Matthijs Jasperse liet destijds weten: “De marktresultaten vielen tegen, maar we zijn tegelijkertijd positief over de vernieuwende wijze waarop leden dit gezamenlijk hebben ontwikkeld. Het is zondemeer een model voor toekomstige samenwerkingen bij grote commerciële initiatieven.”

Het was in 2019 volgens de FVO aan marktpartijen om de Chinese markt verder te ontginnen, maar dat is niet meegevallen zo mag voorlopig uit de cijfers in het KCB Jaarverslag worden geconcludeerd. 

28 nieuwe teeltlocaties voor exportinspecties VS
Het aantal deelnemende bedrijven voor export op de VS steeg t.o.v. 2018 ligt in 2019 van 129 naar 132 bedrijven. Het areaal steeg ook, van 820 naar 915 hectare. 28 teeltlocaties deden voor het eerst mee met het monitoringsprogramma.

Exportdaling paprika, sterke groei aardbei
Ook het volume op Japan daalt, maar daar staat wel een stijging van de export van tomaat, courgette en vooral aardbei tegenover. Kort na 2018, toen even aubergine werd geëxporteerd, is in de loop van 2019 die export weer verdwenen.


Tuta-maatregelen Japan remmen tomatendeelname in export
Nu draait het bij de KCB vooral om fytosanitaire exportinspecties, zoals voor Afrikaanse fruitmot bij export naar de VS. 

Voor de bedrijfsinspecties op Middellandse zeevlieg bij de export naar Japan hebben zich in totaal 61 teeltbedrijven aangemeld. Hiervan waren 38 bedrijven aangemeld voor paprika/peper, 18 bedrijven voor aardbeien en 5 bedrijven voor tomaat.

In 2018 waren er nog 8 bedrijven aangemeld voor tomaat. De daling kan volgens de KCB een gevolg zijn van de maatregelen die Japan heeft genomen voor Tuta absoluta.

Iets minder fytosanitaire certificaten in totaal
In 2019 zijn in totaal 167.478 fytosanitaire certificaten gewaarmerkt door de KCB, voor inspecties aangesteld als onbezoldigd ambtenaar van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Dat is een afname van ongeveer 600 certificaten ten opzichte van 2018.

Voor meer informatie:
Kwaliteits-Controle-Bureau  
www.kcb.nl
kcb@kcb.nl