Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hoe enkele Scandinavische retailers omgaan met de coronacrisis

Door de verzwakte Noorse kroon zijn importproducten in Noorwegen duurder geworden. Voor groenten geldt dat met name wortel en ui duurder zijn geworden wegens de verhoogde vraag in heel Europa. Positief is dat er geen tekorten zijn: zowel de levensmiddelenhandel binnen Noorwegen als over de grens verloopt redelijk normaal.

Zweden
ICA maakt het makkelijker voor kleinere ondernemers om aan hun winkels te leveren. In 2017 lanceerde ICA een eigen verkoopkanaal voor lokale ondernemers en nu versoepelen ze de regels, zodat meer lokale telers en producenten er gebruik van kunnen maken. Er zijn enkele dingen aangepast: zo is de site verbeterd, de regelgeving aangepast, zodat de drempel lager is om aan meer winkels te leveren en voor andere leveranciers is het aantal winkels waaraan ze moeten leveren verhoogd van 5 naar 15. Op deze manier hoopt ICA zoveel mogelijk lokale telers en producenten te kunnen steunen.

Denemarken
Laatst werd al bekend dat Salling Group, van supermarktketens føtex, Netto en Bilka, per direct 500 miljoen Deense kronen beschikbaar stelde voor kleine producenten. Nu heeft het bedrijf nog een maatregel aangekondigd: om kleine producenten nog meer tegemoet te komen, betaalt het bedrijf in april de facturen uit op weekbasis. Voorlopig geldt deze maatregel alleen voor april, later wordt bepaald of de periode eventueel verlengd wordt.

Supermarktketens føtex en Bilka hebben sinds de coronacrisis minder omzet, ondanks dat de verkoop van levensmiddelen is gestegen. Dat komt vooral door de teruggelopen verkoop van non-foodartikelen zoals kleding, waar føtex 30 procent en Bilka 50 procent van de totale omzet uit haalt. Ook Netto heeft minder klanten, mede doordat sommige winkels in koopcentra liggen, die door de crisis gesloten zijn. Salling Group meldt wel een toename in aantal klanten bij de onlinewinkel Bilka To Go.

Tot slot heeft ook Coop aangekondigd huurders en producenten tegemoet te komen. Zo’n 190 huurders van winkelpanden en magazijnen van Coop mogen de betaling van de huur met drie maanden uitstellen. In het begin van de coronacrisis had Coop al gemeld dat ze kleine lokale producten eerder gingen uitbetalen. Nu hebben zo’n 378 producenten hun betaling al eerder ontvangen.

Bron: nationen.no, news.cision.com/se, dhblad.dk, dhblad.dk en dhblad.dk

Publicatiedatum: