Teeltinfo #2 snoeptomaat:

"De teelt ligt gemiddeld zo’n 0,5 tros achter op vorig jaar"

Ondanks het zonnige week van de afgelopen week was er vanaf week 1 tot en met week 12 ongeveer 12% minder licht dan vorig jaar. Na deze zonnige week zal het tekort t.o.v. vorig jaar nog maar zo’n 3% zijn. De gemiddelde gerealiseerde etmaaltemperaturen vanaf de start van de teelt liggen door het mindere licht zo’n -0,3 Celsius onder die van vorig jaar. De teelt ligt gemiddeld dan ook zo’n 0,5 tros achter op vorig jaar, deelt Syngenta in een teeltupdate.

Groeiherstel
De laatste week is het weer omgeslagen (meer dan 1800J/cm2/dag), dit zal zich vertalen in een sterk groeiherstel. Ook het gemiddeld vruchtgewicht zal door het vele licht en de koude nachten makkelijk gaan oplopen. Door het vele licht en de hogere etmalen is te zien dat de vruchtaanmaken naar ruim boven de 100 vruchten per m2 per week gaan. Let er op dat dit de balans van het gewas niet gaat verstoren.

Kopafstanden en eindafstand
Er is over het algemeen gestart met 2.2 – 2.5 koppen/m2. Dit wordt meest verdubbeld naar 4.4 – 5.0 koppen/m2. Er komt een periode aan met sterk toenemend licht, dit is ideaal voor de groei van de extra dieven.

Om de plantbelasting gelijkmatig mee te laten groeien met het toenemende licht, kan het best in twee stappen naar de eindafstand gegaan worden; de eerste extra dief in ongeveer week 2, de laatste in ongeveer week 7-8 (bloei wk 9-10). Onderweg wordt echter ook gezien dat er in één keer naar de eindafstand gegaan wordt met als motivatie dat dit een gelijkmatiger gewas geeft.

Meer teeltinfo is te lezen bij Syngenta


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven