Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jeroen Buyck, Calsa

"Het voordeel dat onze sector heeft is dat iedereen moet blijven eten”

Tholen – “Ondanks de hele situatie rondom het coronavirus liep onze handel vorige week ongeveer gelijk aan vorig jaar. Inmiddels zijn er strikte maatregelen genomen om het virus in te bannen, door scholen, winkels en restaurants te sluiten. Vanwege de restricties die consumenten krijgen opgelegd verwacht ik dat we de gevolgen van de situatie ook wel gaan voelen”, zegt Jeroen Buyck van Calsa.

Ook in de handel voelt Jeroen dat er best was nervositeit is. “Landen die normaal veel in Italië kopen, komen plots weer naar hier om in te kopen. Echter onze handel met Italië loopt gewoon door. Als ik de Italianen spreek, zeggen ze dat de situatie anders is dan normaal, maar dat het leven gewoon doorgaat. De mensen moeten toch blijven eten en dat is het voordeel dat onze sector heeft deze dagen.”

“Hoewel we ongeveer dezelfde hoeveelheden groenten en fruit naar Italië exporteren dan andere jaren, zien we dat er dit jaar wat meer peren richting Italië gaan. Dit heeft niet zoveel te maken met het coronavirus, maar omdat Italië dit jaar weinig eigen peren heeft”, vervolgt Buyck.

Kasgroentenseizoen
Het kasgroentenseizoen begint stilaan te lopen. “Om goed op te starten hebben we beter weer nodig. Het is dringend tijd dat het droger weer gaat worden. Als het op korte termijn weer begint met regenen dan gaan we qua vollegrondsproducten best wat vertraging oplopen. Het oogsten van prei ging afgelopen week zeer moeilijk. Zelf met mijn rupsbanden het land op was bijna niet te doen, omdat de grond zo nat was."

"Tevens verwachten we dat de telers wat problemen gaan krijgen, omdat een groot deel van hun Poolse werknemers zijn teruggekeerd naar Polen, uit angst dat ze komen vast te zitten in het buitenland. Hierdoor komen de telers handen tekort en dat kan invloed gaan hebben op de aanvoer", besluit Jeroen. 

Voor meer informatie:
Jeroen Buyck
Calsa
Roeselaarsestraat 9b
8850 Ardooie
+32(0) 51 74 73 74
jeroen@calsa.be     
www.calsa.be