Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Geen plastic meer nodig in vermeerdering

Geen plastic meer in de vermeerdering en ook rondcirkelende wortels of een shock voor de plant bij het herplanten: het is allemaal het gevolg van een nieuwe ontwikkeling van Ellepot. Het Deense bedrijf komt met een GrowBag op de markt die samen met hun AIR Tray-technologie zorgt dat er geen plastic zakken meer nodig zijn in de vermeerdering. 

Geen plastic zakken meer
De Ellepot GrowBag is ontwikkeld voor gewassen die tot nu toe in plastic zakken werden vermeerderd vanwege hun robuuste wortelsystemen, zoals bij fruit en noten, evenals soorten zoals avocado, kokos, koffie en inheemse planten. Als ze worden vermeerderd in de Ellepot Air Tray kunnen telers de plastic zakken uit hun productielijn halen.

“De Ellepot GrowBag is een alternatief voor plastic zakken voor fruit- en notentelers. Telers kunnen kiezen voor de flexibiliteit van GrowBags op locatie met de Ellepot GrowBag-machine (met automatisch vullen) of kiezen voor de optie om vooraf gemaakte Ellepot GrowBags te kopen in verschillende standaardmaten," zegt regionaal verkoopmanager Darran Stone.

"Na succesvolle tests bij klanten over de hele wereld zijn telers blij met een alternatief voor de conventionele plastic zakken en zo een duurzame oplossing aan hun klanten te kunnen bieden. Nadat ze zijn overgestapt op onze AIR Trays en de plastic zakken hebben vervangen met de duurzame en afbreekbare Ellepot GrowBag, zien telers een verbeterde wortelkwaliteit, significant kortere veredelingsperiodes en veel meer arbeidsefficiëntie."

De Ellepot GrowBag-machine
De Ellepot GrowBag-machine is ontworpen en gemaakt in het Deense Esbjerg.

"Het automatisch vullen van de GrowBags verbetert de efficiëntie en de Ellepot AIR Trays zijn ontworpen met automatisering in gedachten. Productie op locatie biedt flexibiliteit en betrouwbaarheid en de Ellepot GrowBag-machine kan een breed scala aan groeimedia en substraten verwerken van materialen zoals turfmos en kokos tot gecomposteerde pijnboomschors, wat telers een grotere keus biedt in hun vermeerderingsbeslissingen."

Wortels krijgen ruimte
De Ellepot AIR Trays zijn ontworpen zonder horizontale oppervlaktes, zodat wortels minder gaan cirkelen en wortels minder beperkt zijn dan onderin de conventionele plastic zakken.

Luchtsnoeien staat aan de basis van het Ellepot GrowBag-systeem en klanten hebben gezonde worteluiteindes gezien die uit of door het Ellepot-papier groeien, zelfs nadat ze zich maandenlang in dezelfde Ellepot AIR Tray bevinden. "De Ellepot AIR Tray bevordert luchtcirculatie in de Ellepot GrowBag en zorgt voor een goede drainage, wat de wortelstructuur bevordert," voegt Darran daaraan toe.

"Dit systeem biedt veredelaars de mogelijkheid om optimale microklimaatomstandigheden te creëren met verbeterde nat-droogcycli voor een snelle en efficiënte wortelontwikkeling. Luchtsnoei van de wortels stimuleert de plant om secundaire en tertiaire wortels aan te maken, wat leidt tot een groter vezelachtig wortelsysteem."

Door luchtsnoei van de planten worden ze efficiënter in het gebruik van de beschikbare ruimte en als gevolg daarvan kunnen er vele soorten worden geteeld in een Ellepot GrowBag die minder ruimte inneemt. Dit heeft veel voordelen zoals een vermindering van substraatkosten, een efficiënter gebruik van beschikbare kwekerijruimte, verminderde transportkosten en snellere transplantatie tussen andere planten in het veld. 

Herplanten van voordelen
Zodra de planten zijn overgezet in het veld zullen luchtgesnoeide worteluiteindes in dezelfde richting door blijven groeien, wat leidt tot een natuurlijker wortelsysteem zonder de deformaties die zijn waargenomen bij plastic zakken, aldus Darran. 

"Telers zeggen dat ze een snellere wortelontwikkeling zien na het herplanten en dat de herplantsnelheid erg is toegenomen, omdat de afbreekbare Ellepot GrowBags niet hoeven te worden verwijderd. Ook is de herplantingsshock vrijwel geëlimineerd. De succesvolle tests met de Ellepot GrowBags laten zien dat deze nieuwe technologie klanten kan helpen ook slimmer te telen.' 

Voor meer informatie:
Darran Stone
Ellepot
dst@ellepot.dk  
+45 76147676
www.ellepot.com 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven