Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Belgische proefcentra doen onderzoek naar de teelt van nieuwe groenten

Telen Vlaamse telers over een paar jaar okra, mashua en amarant?

Tholen – Samen met het Proefstation voor Groenteteelt in Sint-Katelijne-Waver onderzocht Prakrijkpunt Landbouw uit Herent welke kleine teelten haalbaar en rendabel kunnen zijn voor Belgische telers. “Steeds meer kleine teeltbedrijven hebben moeite om hun hoofd boven water te houden en schaalvergroting is niet altijd een optie voor deze bedrijven. De zoektocht naar nieuwe teelten loopt eigenlijk gelijk met de zoektocht naar toekomstperspectief voor deze telers”, vertelt Sarah Fonteyn van Praktijkpunt Landbouw te Herent.

Watermeloenradijs en okra
Het Proefstation heeft samen met het Prakrijkpunt Landbouw zo’n 30 soorten onder de loep genomen en gekeken naar de teeltechnische aspecten van de verschillende gewassen. “Sommige van de onderzochte groenten zijn niet bepaald nieuw, maar worden in België nog niet lokaal geteeld”, vervolgt Sarah. “Zoete aardappel en paksoi worden inmiddels al in België geteeld, maar we hebben ook gekeken of er potentie is voor onder andere okra, watermeloenradijs, mashua en amarant.”

Diversificatie
“De potentie van een gewas verschilt van bedrijf tot bedrijf, van gewas tot gewas en is voor een deel afhankelijk van de grote retailers. De consument kan een bepaalde groente wel op zijn bord willen, maar als de retailers er geen brood in zien, wordt het moeilijk. Toch merken we dat veel telers opzoek gaan naar alternatieven om een meer divers aanbod van producten aan te bieden. De zaadhuizen en proeftuinen in Nederland en België lijken hier goed op in te spelen door veel onderzoek te doen naar nieuwe soorten en rassen”, aldus Fonteyn.

Klimaat
Of het veranderende klimaat positieve invloed gaat hebben op de teelt van nieuwe groenten is volgens Sarah nog moeilijk te zeggen. “We kunnen de klimaatverandering niet voorspellen. De afgelopen twee jaar waren vrij warm en droog en dat is voor sommige groenten een ideale omstandigheid om te groeien. Echter is dit gewasafhankelijk en geldt dit niet voor alle groenten die wij hebben onderzocht. Er is nog een hoop onderzoek nodig om op grote en commerciële schaal nieuwe groenten te laten groeien in België en Nederland”, besluit Sarah.

Voor meer informatie:
Sarah Fonteyn
Praktijkpunt Landbouw
+32(0)472 71 08 68
sarah.fonteyn@vlaamsbrabant.be
www.vlaamsbrabant.be/praktijkpuntlandbouw