Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gearbox Innovations levert ‘digitale keurmeester’ af bij Looye Kwekers

“Met vision & AI als vertrekpunt groeit onze productenfamilie”

Tholen – Het begrip ‘digitale keurmeester’ is sinds de introductie breed bekend geraakt in de AGF- en (glas)tuinbouwsector. GearVision, zoals de machine ontwikkeld door Gearbox Innovations officieel heet, vindt bij steeds meer telers, veredelaars en handelsbedrijven een plekje in het keurings- en verwerkingsproces.

Daarnaast is GearSense, de digitale teelt-assistent, vorig jaar toegevoegd aan de ‘productenfamilie’. “Met slimme camera’s, kunstmatige intelligentie (AI) en robotica helpen wij het dagelijkse werk te vereenvoudigen, verbeteren en versnellen”, vertelt Ab van Staalduinen van Gearbox. “Op die manier creëren wij de collega’s van de toekomst.”


Ab van Staalduinen

De afgelopen tijd is het Westlandse bedrijf flink gegroeid. “Toch zijn we nog steeds gevestigd op een tuinderslaan tussen de kassen in Maasdijk. Wel sinds kort op een nieuwe locatie met meer ruimte, de productie is al verhuisd, de rest zal snel gaan volgen.”

De eerste stappen werden vanaf eind 2016 gezet op basis van klantvraag. Al snel resulteerde dat in eigen producten, waarbij de GearVision als eerste in de openbaarheid kwam. “We zijn een echt Westlands bedrijf, dus pas toen alles werkte en wij daar helemaal zeker van waren, zijn we naar buiten gekomen.”

Eerst beeld, dan algoritmes
Bij alle producten die Gearbox ontwikkelt, is vision, oftewel beeldtechnologie, het vertrekpunt. “Het is de gemeenschappelijke factor die in elk product terugkomt. Eerst zorgen wij dat het product goed in beeld komt, om vervolgens een gewas- of kwaliteitsbeoordeling te geven met behulp van vision analyse met AI.”

Het resultaat: data, heel veel data. “Op basis daarvan wil je vervolgens goede conclusies trekken. Juist op het gebied van het omgaan met vision en data, maken wij het verschil.” Zo biedt GearSense hulp in de kas met groeimonitoring en digitale telvakken voor zowel groenten als snijbloemen.

“GearVisions zetten we inmiddels in bij onder meer tomaten, komkommers, paprika’s, aubergines, maar ook uien en bloembollen kunnen wij digitaal keuren.”

Ingangskeuring
Looye Kwekers is een van de teeltbedrijven waar inmiddels een digitale keurmeester actief is. GearVision is er om kwaliteitsbeoordelingen te doen op tomaat. “Looye krijgt er nu een bak aan informatie bij, die zij nooit eerder gekregen heeft”, vertelt Lisanne van den Berg, Medewerker Kwaliteit bij Looye Kwekers en daarmee nauw betrokken bij de introductie van de digitale keurmeester in het tomatenteeltbedrijf.

Looye draait inmiddels ruim een half jaar met de GearVision. Die doet de ingangskeuring van de troscherrytomaten. “We zijn volop bezig met finetunen, zodat op termijn de keurmeester met checklist en het blote oog vervangen kan worden door de veel snellere digitale keurmeester”, vertelt Lisanne. “Looye wil zoveel mogelijk mensen laten genieten van smaakvolle tomaten. GearVision stelt Looye in staat om de tomaten op grote schaal nog beter te beoordelen.”

Samen met de GearVision kan men bij Looye nu nog dieper in het teelt- en verwerkingsproces kijken en optimaliseren. “Zo is het bijvoorbeeld mogelijk afzonderlijke kasafdelingen met elkaar te vergelijken”, vertelt Lisanne. “Er rollen flinke rapportages uit de machine over onder andere vorm en kleur en van elke tomaat is het precieze gewicht nu bekend.” De keurmeesters van Looye leren de GearVision hoe hij aan hun strengste eisen moet voldoen. “Samen met de digitale keurmeester als collega kunnen we op veel grotere schaal de tomaten keuren.”

'Klein broertje'
De productenfamilie van Gearbox beschikt ook nog over een ‘klein broertje’ van de digitale keurmeester, speciaal voor fustinspectie. Ook bij deze Fust Inspector is de vision leidend en is de keuring ondersteunend aan de steeds strengere hygiëne-eisen in de glastuinbouw. “De Fust Inspector heeft al ruim twee miljoen kratten ervaring opgebouwd. Hij kijkt of kratten schoon zijn en geen organisch materiaal meer bevatten. Een compacte opstelling, die naast kwaliteitsverbetering, ook gewoon een medewerker bespaart die anders deze controle op hoge capaciteit moet kunnen doen.”, besluit Ab.


Gearbox Innovations is deze beursperiode te vinden in:

-Berlijn, op de Fruit Logistica, op 7 februari in hal 9, stand D-11/12

-Gorinchem, tijdens de HortiContact, op een met LetsGrow.com gedeelde stand, J141. Gearbox werkt met LetsGrow.com samen op het gebied van data-ontsluiting.

Voor meer informatie: 
Gearbox Innovations
Geerbos 18
2676BR Maasdijk
0174-295714
[email protected]  
www.gearboxinnovations.com