Tholen – Versneld groeien, dat is wat Agro Care kan gaan doen nu investeringsmaatschappij NPM Capital aan boord is. Afgelopen vrijdag, vlak voor de Kerst, werden de handtekeningen gezet onder een minderheidsbelang.

“Wij blijven in de lead, maar kunnen deze nieuwe partner goed gebruiken voor extra financiële groeikracht én vanwege de kennis en ervaring die zij hebben met onder meer fusies en overnames”, vertelt Kees van Veen, medeoprichter en directeur van het tomatenteeltbedrijf dat in 1997 werd opgericht en inmiddels op meer dan tweehonderd hectare tomaten teelt verspreid over Nederland, Frankrijk, Marokko en Tunesië.


Locatie 1 t/m 4 van Agro Care in de Wieringermeer

Samen willen beide partijen ‘de gezamenlijk gevormde groeiambitie’ realiseren. Afgesproken werd wel dat NPM op tomatengebied geen andere stappen in de tuinbouw zet, vertelt Kees.

Ondernemersklimaat
Agro Care kijkt zowel naar nieuwbouw als naar fusies en/of overnames. “Voornamelijk in het buitenland overigens", aldus Kees, "want het ondernemersklimaat in Nederland vinden wij, op zijn zachts gezegd, ‘niet prettig’. Investeren in Nederland is momenteel niet aantrekkelijk vanwege de grote onzekerheid die er is. Het zou mij, in het licht van de boerenprotesten, bijvoorbeeld niet verbazen als Nederland op een gegeven moment de conclusie trekt dat er een stop moet komen op tuinbouwuitbreiding in Nederland. En dan zit je met je nieuwgebouwde kassen…”

Tunesië
Die nieuwbouw, die vindt momenteel plaats in Tunesië waar fase 7 van project Desert Joy aan de gang is. In Tunesië werd dit jaar in mei 2,5 hectare semi-gesloten kas in gebruik genomen. En dat beviel goed, dus komt er nog 5 hectare semi-gesloten kas bij en ook 5 hectare glas. In totaal komt het areaal in Tunesië daarmee op 48 hectare, als in 2020 ook fase 8 is afgerond.

Europa
Naast groei in Noord-Afrika kijkt Agro Care ook naar landen in Europa, voornamelijk Frankrijk, Duitsland en Engeland aldus Kees. “Daarmee kunnen we dichter bij de bron gaan telen, terwijl Frankrijk voor ons een relatief nieuwe markt is waar wij kansen zien. Momenteel hebben wij er al 17 hectare, maar wij zien groeimogelijkheden. Ook in combinatie met import vanuit onze eigen teeltlocaties in Noord-Afrika.”

Agriport
Agro Care heeft ook dit jaar dus ‘niet helemaal stilgezeten’, in de woorden van Kees. Zelfs in Nederland kwam er nog een stukje areaal bij. Op Agriport nam Agro Care in september 10 hectare kas en 10 hectare grond van buurman Greenco over. “Een kans die wij niet konden laten liggen, ook omdat wij Agriport in Nederland wel een goed gebied vinden om te ondernemen.”

Voor meer informatie:
Agro Care
www.agrocare.nl
 
Kees van Veen
kees@agrocare.nl