Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

'Vestical farming' oftewel een draagbaar teeltvest

Die groenten, die kunnen mijn rug op

Toen Aroussiak Gabrielian, assistent-professor aan USC School of Architecture, zwanger was van haar dochter, was ze verrast door het vermogen van haar lichaam om de exacte voedingsstoffen te produceren en te leveren die haar kindje nodig had. Tegelijkertijd was ze literatuur aan het lezen voor haar doctoraat over 'post-humaniteit', oftewel de manier waarop mensen meer dan mensen kunnen zijn in de toekomst.

Als landschapsarchitect, die zich bezig houdt met het aanpakken van de klimaatveranderingen, begon ze zich af te vragen of mensen hun lichamen kunnen gebruiken om meer dan alleen baby's te voeden. Wat als we ons voedsel gewoon op onze rug zouden kunnen telen? Wat als we een landschap zouden kunnen creëren waar we niet alleen zelf van profiteren, maar ook als ecosysteem zou dienen voor planten, dieren en insecten?

Draagbaar teeltvest
Dat is het concept achter het speculatieve project Posthuman Habitats van Gabrielian. Het is nu te zien in Beijing als onderdeel van Human (un)limited, een gezamenlijke expositie met Hyundai Motorstudio en Ars Electronica. Het project is feitelijk een draagbaar teeltvest dat gewassen teelt die groeien op menselijke afvalstoffen en ook een habitat is voor kleine wezens. Het is gemaakt van vochthoudend vilt.

Een prototype van deze draagbare tuin bracht 20 pond gewassen op in slechts een paar weken tijd. Er groeiden 40 verschillende soorten groenten op, inclusief kool, rucola, broccoli, boerenkool, pinda's, erwten, champignons, aardbeien en kruiden zoals salie, rozemarijn en citroentijm.

De meerderheid van de gewassen waren micro-organismen, die 40 keer zoveel voedingsstoffen bevatten als hun macro-varianten en konden direct op het materiaal gezaaid worden. De andere groenten konden in het vest worden geplant door middel van zakken met grond. 

Deze prototypes werd tentoongesteld op mannequins, voorzien van voedingsstoffen en water en onder een groeilamp gezet. Het speculatieve ontwerp bevat ook een systeem dat het zweet en urine (gefilterd door middel van osmose) van de gebruiker als voedingsstoffen gebruikt, evenals de afvalstoffen van wezens die op het vest leven.

Lees meer bij Fast Company (Kristin Toussaint)


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven