Tomatenkweker Van den Belt kiest voor Het Nieuwe Telen in belichte nieuwe kas

Gecontroleerde vochtafvoer en koeling onder het gesloten verduisteringsdoek

Tomatenkwekerij Van den Belt in IJsselmuiden heeft Technokas opdracht gegeven voor een installatie voor Het Nieuwe Telen. Het is een installatie in de belichte tomatenteelt met buitenluchtaanzuiging door het kasdek. Technokas ontwierp voor de 7 hectare belichte teelt een schermdoorvoer, aangesloten op luchtverdeelslangen bovenin de kas, zonder verwarmingsblok. "Het ontwerp van deze installatie kan ook voor andere belichte (groenten)teelten een oplossing zijn", aldus Technokas.

Via de speciaal ontworpen schermdoorvoer kan buitenlucht ongehinderd door het verduisteringsdoek stromen. Het ontwerp biedt de teler de mogelijkheid om probleemloos een tweede energiescherm toe te passen. De installatie is specifiek ontworpen voor gecontroleerde vochtafvoer en koeling onder het gesloten verduisteringsdoek. Juist in belichte groententeelten, waar door het grote lampvermogen van meer dan 100 W/m2 praktisch geen verwarming nodig is, is juist een groot koelvermogen met vochtafvoercapaciteit vereist.
 
Het Nieuwe Telen ook in de nieuwe kas
Tomatenkwekerij Van den Belt heeft al bijna acht jaar ervaring met Het Nieuwe Telen in de onbelichte teelt. Technokas installeerde daar in 2011 luchtbehandelingskasten met slurven boven het gewas. Die installatie biedt Van den Belt al jaren prima resultaten vanwege een optimale klimaatbeheersing met nagenoeg geen temperatuur- en rv-verschillen. Vandaar dat de tomatenkweker in de belichte nieuwbouwkas, die zij vorig jaar realiseerde, ook de grote pluspunten van Het Nieuwe Telen systeem, met LBK’s aan de gevels en slurven bovenin, wilde terugzien.

Voordelen op een rij
De optimale verdeling van gekoelde lucht boven het gewas, is volgens Technokas het belangrijkste voordeel van het systeem. "Een systeem met slurven werkt aantoonbaar beter dan met zogeheten ‘vrije uitblaas’. Dat zien we terug bij de koeling bij klanten in andere teelten. Met dit systeem zijn er ook geen concessies nodig aan inpassingen met andere installaties en/of dek- en gevelsystemen. De installatie biedt gegarandeerde systeemcapaciteiten. Tot slot heeft het lage gebruikskosten (elektra), onderhoudskosten en aansluitkosten."
 
Voldoende capaciteit
Van den Belt gebruikt de installatie ook voor recirculeren, dus als vervanging van de horizontale ventilatoren voor de luchtbeweging. Naast de mogelijkheid om binnen- en buitenlucht te kunnen mengen met twee luchtkleppen, zijn de ventilatoren in het systeem ook toerengeregeld. "Met het ontwerp van het systeem in de nieuwe kas van Van den Belt laten we zien dat er wel degelijk een ontwerp voor Het Nieuwe Telen met slurven en voldoende koelcapaciteit mogelijk is in de belichte groententeelt. Met deze installatie, die op innovatieve wijze buitenlucht aanzuigt, kan de teler grote debieten realiseren."
 
Onderhoudsvriendelijk
"Buiten de kas zijn er geen aanpassingen aan onderhoudsvoorzieningen nodig, zoals dat vaak bij systemen met buitenluchtaanzuiging aan de kopgevels wel noodzakelijk is. Dit ontwerp leidt op deze wijze tot een effectief systeem voor Het Nieuwe Telen dat ook voor andere belichte (groente)teelten een oplossing kan zijn."
 
Subsidieregeling opengesteld
Deze klimaatinstallatie komt in aanmerking voor de regeling Energie-efficiëntie Glastuinbouw (EG). Deze regeling zal in 2020 weer opengaan en heeft daarvoor een fors verhoogd budget. Technokas verzorgt niet alleen het ontwerp en de installatie van het systeem, maar kan ook de volledige subsidieaanvraag en -afhandeling daarvan verzorgen.

Voor meer informatie:
Technokas BV
0174 240 545
info@technokas.nl
www.technokas.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.