Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
“Bereid je als eenmanszaak nu al voor”

Nieuw btw-identificatienummer gaat op 1 januari in

In oktober ontvingen 1,3 miljoen eenmanszaken hun nieuwe btw-identificatienummer. Het Burger Service Nummer (BSN) van ondernemers is daarin niet verwerkt. “Met het nieuwe btw-ID kunnen we de privacy van ondernemers beter waarborgen,” vertelt Marcel Pieters, woordvoerder namens de Belastingdienst.

Het nieuwe btw-identificatienummer voor ondernemers met een eenmanszaak is een unieke, willekeurige cijferreeks. Om zich als btw-plichtig ondernemer te identificeren bij zakenrelaties, moeten zij vanaf 1 januari 2020 hun btw-ID op facturen en hun website vermelden. Marcel Pieters: “Dat kan pas vanaf het nieuwe jaar. Maar we wilden ondernemers de tijd geven om zich te kunnen voorbereiden. Dat betekent dat ondernemers tot eind dit jaar hun huidige btw-nummer gebruiken.” Om de overgang naar het nieuwe btw-ID op 1 januari soepel te laten verlopen, heeft hij enkele tips voor ondernemers met een eenmanszaak:

  • Informeer de boekhouder, klanten en leveranciers over het nieuwe btw-ID. Denk hierbij ook aan (internationale) leveranciers en klanten. Ook als iemand via een intermediair producten levert of diensten verleent die zij factureren (self billing of reverse billing), is het belangrijk dat zij het nieuwe btw--ID gebruiken vanaf 1 januari.
  • Zet alvast het digitale factuurformat 2020 met het nieuwe btw-ID klaar.
  • Zet een herinnering in de agenda om op 1 januari 2020 het nieuwe btw-ID op de website te plaatsen.



“Wie zich goed voorbereidt, is er zeker van dat zijn eenmanszaak aan de wettelijke factuureisen voldoet op de overgangsdatum”, vertelt Marcel. “Maar let op: voer de wijzigingen niet vóór 1 januari 2020 door. Want dan voldoe je in het vierde kwartaal van 2019 niet aan de eisen.”

Facturen uit het buitenland
Eenmanszaken gebruiken het nieuwe btw-ID voor zakelijke contacten en voor handel binnen en buiten de EU. “Voor wie zaken doet met leveranciers uit andere EU-landen is het extra belangrijk om het nieuwe btw-id aan hen door te geven. Op hun facturen gebruiken zij nu nog het btw-nummer. In 2020 moeten zij de btw-id op de factuur zetten,” aldus Marcel. Leveranciers en klanten kunnen vanaf 1 januari 2020 ondernemingen onder het nieuwe btw-id vinden in het VIES.

Nieuwe wetgeving
Door nieuwe wetgeving vanaf 1 januari 2020 is de vermelding van het nieuwe btw-id op de factuur en opgaaf intracommunautaire prestaties nog belangrijker. Een buitenlandse leverancier kan namelijk zijn btw-vrijstelling (in Nederland nultarief) verliezen.

Voor meer informatie:
Belastingdienst
W: www.belastingdienst.nl/btw-id     

Publicatiedatum: