Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Europese Q-status gaat in

Zeven ToBRFV-verdenkingen

Tholen - De NVWA meldt dat er inmiddels op 7 kwekerijen sprake is van een zware ToBRFV-verdenking. Dat zijn er zes meer dan twee weken geleden. Het aantal kwekerijen waar het virus ook met extra testen is vastgesteld, staat vooralsnog op 1. Het kan tot enkele weken duren voor deze testen zijn afgerond. 

Vanaf vandaag heeft virus in de Europese Unie een quarantaine-status. Dat betekent dat het verplicht is om melding te maken van besmettingen. In Nederland is de meldplicht al eerder ingegaan. De teller bij de NVWA stond gisteren op 1 virusvondst en 7 zware verdenkingen. Dat zijn er nog eens 6 meer dan twee weken geleden het geval was. 

Minister
Gisteren besprak minister Schouten het virus in de vaste commissie voor Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit. Zij benadrukte dat het virus niet schadelijk is voor mens of dier. "Maar het kan de oogst van tomaten wel ernstig aantasten." 

"De NVWA legt besmette en zwaar verdachte bedrijven hygiënemaatregelen op die met de sectororganisaties zijn besproken. Andere lidstaten voeren de verplichte surveys uit om te onderzoeken of het virus ook in die landen voorkomt.  De resultaten van deze surveys worden begin volgend jaar door de Europese Commissie besproken met de lidstaten. En dan zal ook gekeken worden naar de benodigde verdere aanpak van het virus", aldus Schouten. 

Europese maatregelen
Vanaf vandaag is de quarantaine status ingegaan in heel Europa. Dat betekent onder andere dat lidstaten verplicht zijn iedereen die risico op besmetting kan lopen, moet informeren als het virus ergens (mogelijk) gevonden is. Dat staat in de Europese afspraak hierover. Ook moeten de staten onderzoek doen naar de aanwezigheid van het virus. 

Verder gelden er vanaf vandaag voor tomaat, paprika en peper extra maatregelen voor zaden en jonge planten en de teelt van vruchten voor consumptie. Zo moet zaad van paprika en peper vanaf vandaag een plantenpaspoort hebben. Dat was al het geval voor tomatenzaad en voor jonge planten van tomaat, paprika en peper. Hiermee sluiten de maatregelen aan op de invoering van het nieuwe Europees Plantenpaspoort, op 14 december. Daarin komt ook extra nadruk te liggen op traceerbaarheid van uitgangsmateriaal. 

Dan is er nog de aandacht die tijdens de import van tomaten, paprika's en pepers in de EU gegeven wordt aan het virus. Er wordt gecontroleerd op symptomen van het virus en als die gevonden worden, moet er extra onderzoek gedaan worden.  

Eerdere meldplicht
In Nederland is de meldplicht al eerder ingegaan. De NVWA heeft daartoe besloten nadat er een besmetting van ToBRFV ontdekt werd in het Westland. Inmiddels zijn daar 7 'zware verdenkingen' bijgekomen. Een zware verdenking betekent dat het virus uit de eerste testen al is gebleken. Daarna worden er nog extra testen gedaan. 

De vraag is of er door deze nieuewe regels extra meldingen zullen ontstaan. In Europa kozen Italië, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk er al eerder voor openheid te geven over aanwezigheid van het virus. In Duitsland en Italië is het virus volgens de internationale plantgezondheidsdienst EPPO inmiddels uitgeroeid.