Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Komkommertelers buigen zich over biologische middelen

Tholen - Het wegvallen van Plenum, biologische alternatieven en nieuwe spuittechnieken. Dat kwam allemaal aan bod tijdens de spuitlicentieavond die Benfried op 24 oktober organiseerde. De locatie was ditmaal bij komkommerkweker André Kouwenhoven in Nootdorp.

Op zoek naar biologische alternatieven
Voor 2020 is Plenum, een middel voor luisbestrijding, niet meer toegelaten. Daarnaast is het schimmelbestrijdende middel Rocket te koop tot juni 2020. Na de opgebruiktermijn 2021 moet ook daar een vervanger voor gevonden zijn. Deze middelen worden het liefst vervangen door biologische middelen, vertelt Jelle Koop van Benfried. “In komkommer wordt al wel met biologische bestrijders gewerkt, maar dit zal voor 2020 dus nog belangrijker worden. Trips, witte vlieg en spint wordt bij onze klanten altijd zeer succesvol aangepakt met natuurlijke vijanden. Ook op luis wordt al wel gewerkt met natuurlijke vijanden, maar daar was altijd Plenum als correctie mogelijk. Ook op meeldauw en mycospaerella zijn steeds meer groene middelen beschikbaar. Denk hierbij aan Serenade en Karma en Takumi, deze zijn prima in een schema in te passen.”


Aline Struijk, specialist biologische bescherming bij Benfried

Spuitproeven
Naast het bespreken van de middelen was er ook ruimte om te kijken bij de spuitproeven die in de kas van André zijn uitgevoerd. “De telers zagen wat verschillende spuitdoppen en hulpstoffen voor effect hadden op de bladbedekking. De onderlinge discussie zet iedere kweker aan op het eigen bedrijf de spuittechniek kritisch te bekijken en mogelijk te verbeteren. De opkomst was deze avond groot en beide onderwerpen werden als praktisch en zeer nuttig ervaren”, blikt Jelle terug.

Voor meer informatie: 

Benfried International B.V. 
Hooipolderweg 1
2635 CZ Den Hoorn ZH
The Netherlands
T:+ 31 (0)15 - 2622738