Peter van Noort is 35 jaar in dienst bij Yara

Tholen - In de 35 jaar dat Peter van Noort werkzaam is bij Yara in Vlaardingen, is er veel veranderd. De opkomst van vloeibare meststoffen bijvoorbeeld, een revolutionaire ontwikkeling. Als technical product manager weet Peter er alles van.

Vloeibare meststoffen
“De Noren hadden al kalksalpeter. Hier was nog niets beschikbaar voor fertigatie in het substraat”, vertelt Peter. “In 1986 kwam de ontwikkelafdeling van onze fabriek in Vlaardingen met een idee voor de productie van vloeibare meststoffen. De directie geloofde dusdanig in dat idee, dat er, nog voordat er tonnen verkocht waren, een gloednieuwe fabriek werd gebouwd. Het succes was ook mede te danken aan transporteur Jan van Staalduinen, die zijn nek had uitgestoken. Hij schafte namelijk een tankwagen aan, evenmin wetend of er handel uit zou voortkomen.

Een andere belangrijke ontwikkeling was Super FK, een meststof met polyfosfaat als fosfaat, waarmee de tuinder gewasgroei en ontwikkeling kan sturen. Daar waar de standaard ortho-fosfaten neer gaan slaan zodra de pH in het wortel milieu gaat oplopen, blijven de ortho-fosfaten in de oplossing en kunnen dus door de wortels worden opgenomen.”

Inmiddels produceert Yara in Vlaardingen een flink assortiment aan volledig wateroplosbare meststoffen, potgrondmeststoffen en vloeibare meststoffen met fertigatie als meest voorname toepassing.

Yara en Peter
Twee jaar eerder, in 1984, kwam Peter in het bedrijf als procesoperator. Hij werkte zevenenhalf jaar in de productie en maakte toen de overstap naar de functie van technical product manager. Dat doet hij alweer jaren met veel plezier. “Ik kwam eigenlijk in dienst bij Windmill. Toen werd de naam veranderd naar Hydro en weer laater werd het Yara. Als technical product manager ga ik langs bij telers, dealers en beman ik samen met mijn technische collega’s de 24 uurs helpdesk.

De tuinbouw is een interessante werkomgeving, door de diversiteit aan contacten die ik heb met eindgebruikers en dealers. Ik geef bijvoorbeeld advies over tankgrootte, nieuwbouw en veiligheid, maar ik geef ook rondleidingen op de fabriek. Verder hou ik me bezig met de ontwikkeling van een computerprogramma waarmee de telers voor bemesting te kunnen berekenen.”

Peter voelt zich in zijn team als een vis in het water. “De sfeer is gemoedelijk en levendig. Yara is een werkgever die goed voor haar mensen zorgt. Toen er vijf jaar geleden een nieuw kantoor werd gebouwd, mochten de werknemers allemaal meedenken over de inrichting en de manier waarop er gewerkt wordt. De komende tien jaar zal ik me hier prima blijven vermaken met nieuwe productintroducties, zoals de YaraTera Easyfeed. Hiermee worden vloeibare meststoffen voor iedereen toegankelijk. Daarnaast ontwikkel ik een platform om online voedingsschema’s te berekenen.”

Voor alle reacties / felicitaties: 
Yara
Peter van Noort
E: peter.van.noort@yara.com
T: 0653-499 680
www.yara.com 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven