Gerrie Groot van G. Kramer & Zonen over de zuurkoolmarkt

“Drukte op het land, rust in de export”

Tholen – Het herfstachtig weer midden augustus zorgde bij alle zomerliefhebbers in Nederland voor een flinke domper. Het leverde de zuurkoolmarkt echter een goede start van het seizoen op. “Op dit moment is het heel druk ”, vertelt Gerrie Groot van zuurkoolfabriek G. Kramer & Zonen. “Tijden als deze zorgen voor stemming en daar houd ik wel van.”

Het gure herfstweer zorgt voor veel vraag, maar aan de inmaakkant van witte kolen zitten ze nog krap. “We zijn het nieuwe seizoen ingegaan met een lege zuurkoolfabriek. Dit kwam door de droogte van het afgelopen seizoen in Europa”, legt Gerrie uit. “Overal zien we schaarste. Net als vorig jaar hebben veel kooltelers last gehad van de droogte. Dit was voor ons iets minder een probleem, want doordat wij met de percelen witte kool in een polderlandschap zitten, houden we langer water dan elders. Het kooltekort valt bij ons wel mee, onze contractteelt halen we. Dit is echter niet bij iedereen zo. Op de Anuga in Keulen hoorden we veel mensen klagen dat ze 80/90 procent van hun contractteelt halen. Extra bijkopen doen we zelf niet, dat is te duur.”

De tekorten zijn er volgens Gerrie ook in landen als Duitsland en verder Oost-Europa in. “Dat merk je ook aan de prijsvorming; in augustus was die al heel hoog. Nu komt de kool van het land dus dan is het iets lager, maar nog steeds goed.”

Het binnenhalen van de oogst witte kool zorgt voor grote drukte en het personeelstekort overal helpt hier niet bij. Tijd om de kool klaar te maken hebben ze dan ook niet. “Op de export is het daarom ook heel rustig. Onze zuurkoolklanten zitten wereldwijd. Via exporteurs gaan de blikken zuurkool straks naar allerlei landen, waaronder Australië, Japan en Suriname.”

“Vorig jaar was het seizoen best spannend . Hoe het nu wordt, moeten we maar afwachten. Dat het half augustus al herfstig weer begon te worden, was in ieder geval erg voordelig voor ons”, concludeert Gerrie.

Voor meer informatie:
G. Kramer & Zonen B.V.
Voorburggracht 141
1722 GC Zuid-Scharwoude
T: (0226) 31 24 26
E: Gerrie.Groot@gkz.nl
https://www.gkz.nl/ 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven