Aardbeien bij Kwekerij Hoogsewetering vlogen kas uit door hittegolf

“We willen vroeg kunnen oogsten, maar niet zó vroeg klaar zijn”

Tholen – September is net over de helft, maar in Pijnacker is het grootste deel van de aardbeien al geoogst. Door hittegolven in juli en augustus vlogen de zomerkoninkjes bij Aardbeienkwekerij Hoogsewetering de kas uit. Sneller dan gepland vanwege het ‘bizarre weer’. “Vanwege onze huisverkoop willen wij altijd supervroeg zijn, maar nu hebben we in drie weken tijd de kas zo goed als leeg geoogst en dat was ook niet helemaal de bedoeling”, glimlacht Monique.

Samen met haar man Richard teelt ze sinds het najaar van 2011 aardbeien in een kas van 9000 vierkante meter. Vanaf 2016 aardbeien van het ras Malling Centenary. “Voor de najaarsteelt planten we bewust vroeg, al half juli. De meeste telers telen Elsanta en zijn iets later. Dit jaar kwam er net nadat wij geplant hadden een hittegolf overheen, waardoor er snel veel trossen aan de plant kwamen. Een tweede hittegolf in augustus zorgde vervolgens dat de aardbeien massaal begonnen te kleuren. Met vier man erbij hebben we de kas in drie weken tijd zo goed als leeg geoogst.”

Op 13 september was de laatste verkoopdag aan huis. De lokale supermarkt kan nog wel een week of drie à vier op aardbeien rekenen. “We hadden simpelweg niet genoeg aardbeien meer beschikbaar. Niets aan te doen”, aldus Monique. “Je bent gewoon afhankelijk van het weer.”

Spreiding
Voor volgend jaar wordt wel de teeltstrategie nog eens goed bekeken. “Dit jaar hadden we 3000 vierkante meter leeg laten liggen, omdat we niet het juiste ras beschikbaar hadden voor een najaarsteelt. De bedoeling voor volgend seizoen is nu om de planting iets te spreiden en dat kan dan mooi met die 3000 extra vierkante meters. Op die manier krijgen we iets meer rek in de oogst, zo is tenminste de bedoeling.”

Maar dat is volgend seizoen. Eerst nog even dooroogsten, al is de grootste piek achter de rug. Een voordeel van Malling Centenary: het ras is iets makkelijker in arbeid dan Elsanta. “Dat heeft ons wel geholpen”, besluit Monique. “We gaan ons best doen de plant nu weer in rust te brengen om eind maart 2020 weer aardbeien in de verkoop te hebben.”

Voor meer informatie:
Aardbeienkwekerij Hoogsewetering
www.hoogsewetering.nl 
info@hoogsewetering.nl  


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.