Functionele kwaliteit van weinig bestudeerde tomatenrassen

Wetenschappers van de Universidad de Sevilla (Spanje) hebben de commerciële en functionele kwaliteitsparameters van weinig bestudeerde tomatenvariëteiten onderzocht om mogelijke opmerkelijke verschillen te vinden. Voor het onderzoek werden vijf variëteiten cherrytomaten en zes normale (d.w.z. niet-cherrytomaten) tomaten onderzocht.

"Over het algemeen waren de commerciële kwaliteitsparameterwaarden volgens de wetenschappers lager in cherrytomatenrassen - het totale brixgehalte is het hoogst bij Cherry cereja, Green Zebra had de hoogste concentraties aan fenolen, Tigerella en Byelsa hadden de hoogste concentraties aan lycopeen en Orange had de hoogste concentraties aan fytoeen."

De niveaus van suikers in beide groepen tomaten waren vergelijkbaar. Verder werden interessante verschillen in plastid carotoïde-accumulerende substructuren gevonden als functie van het carotenoïdeprofiel. Gezien het belang van chromoplasten voor de carotenoïden in planten en hun afgifte tijdens de vertering, kan deze informatie waardevol zijn bij onderzoeken naar de regulering van de biosynthese en de biologische beschikbaarheid van carotenoïden van tomaten.

Bron: Elena Coyago-Cruz, Mireia Corell, Alfonso Moriana, Paula Mapelli-Brahm, Dolores Hernanz, Carla M. Stinco, Elena Beltrán-Sinchiguano, Antonio J. Meléndez-Martínez, 'Study of commercial quality parameters, sugars, phenolics, carotenoids and plastids in different tomato varieties', 2019, Food Chemistry, Vol. 277, pag. 480-489.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven