Telers zien voordelen van combineren coatings

Sturen met licht: meer in de winter, diffuus in de zomer

In de winter kunnen telers teler elk sprankje zonlicht in de kas goed gebruiken. Ook in de zomer is veel licht welkom, mits goed verdeeld in het gewas. Dat is te bereiken door coatings te combineren. Twee groententelers lopen daarbij voorop.

Mardenkro heeft een systeem ontwikkeld om het hele jaar door het licht in de kas te sturen: ReduSystems. Dempen als het nodig is, diffuus maken als dat nuttig is en meer licht toelaten in de lichtarme periodes van het jaar. "De coatings zijn zo ontworpen dat ze met elkaar gecombineerd kunnen worden. Dit slaat aan in de praktijk: telers zien steeds meer de voordelen van combineren."

In de onderstaande video's vertellen ze over hun ervaringen.

Actiever gewas
Paprikateler Paul Moerman zag twee jaar op rij een meerproductie onder AntiReflect. Het gewas blijft actiever in de winter, maar de echte voordelen zitten in de vroege lente en het begin van de herfst. Daarnaast zet hij ReduFuse in om het gewas te beschermen tegen hitte-stress. Het geeft een stabieler kasklimaat en minder neusrot.

 

Minder reflectie = meer licht
Teeltmanager Peter van Ninhuys van komkommerbedrijf Van Lipzig Tuinderijen heeft nu een jaar ervaring met AntiReflect. Het hele areaal van 8.5 hectare is in één keer gecoat. Opvallend is dat de kas aan de zonkant sindsdien veel sneller opwarmt doordat er meer straling binnenkomt. Dat leidt tot lagere stookkosten.

Peter gebruikt tevens ReduFuse voor de betere lichtverdeling in het gewas. Daardoor hoeft hij het vaste scherm minder snel dicht te trekken. De combinatie van beide coatings geeft meer licht in de kas, dus meer fotosynthese en een betere productie.

Sturen met licht
ReduFuse verdeelt het invallende zonlicht beter in het gewas. "De kop krijgt minder, de middenbladeren meer. Hierdoor verbetert de totale fotosynthese van het gewas en daarmee de productie en de kwaliteit. Ook ondervindt het gewas minder stress", aldus producent Mardenkro.

AntiReflect vermindert de reflectie van het glas op het kasdek. "Daardoor valt er meer zonlicht door het kasdek heen. Dit is heel interessant wanneer licht de remmende factor voor groei en productie is. Dat geldt voor de winter, de vroege lente en de herfst."

Voor meer informatie:
Mardenkro
sales@redusystems.com 
www.redusystems.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.