Gaston Opdekamp, Coöperatie Hoogstraten

“Helemaal geen tekort op aardbeienmarkt, aanvoer deze week het dubbele van vorig jaar”

Tholen – In de Belgische media verscheen afgelopen woensdag een bericht dat er afgelopen weken amper een fatsoenlijk bakje aardbeien in de schappen zou liggen. Volgens de directeur van Coöperatie Hoogstraten, Gaston Opdekamp, is dit de reinste onzin. “Vergelijkend met vorig jaar is de aanvoer zelfs het dubbele, dit komt omdat we vorig jaar op dit moment een ongekende dip kenden."

"We hebben in de afgelopen maanden wel wat meer piekperiodes gehad als gevolg van de weersomstandigheden, dat laat zich voelen in de loop van het seizoen. Hierdoor krijg je een jojo-effect in de productie. Toch kunnen we spreken van een normaal tot zelfs een licht bovengemiddelde aanvoer. Deze week komen we uit op een 800 tot 850 ton aanvoer en dat is helemaal niet slecht.”

Niet alleen de aanvoer maar ook de prijzen hebben last gehad van het warme weer. “We hebben hoge pieken in de prijsvorming gehad als gevolg van opgeschoven producties, maar we hebben ook periodes van zwakke prijsvorming gehad. Heel de zomer is vrij onstabiel verlopen. Sinds het einde van vorige week zijn de lage prijzen terug aan het aantrekken en we verwachten dat we stabielere en correctere prijzen gaan krijgen”, vervolgt Opdekamp.

Positieve vooruitzichten
“Als we naar de kwaliteit kijken moeten we niet ontkennen dat de aardbeien hebben geleden onder de extreme weersomstandigheden. Maar al met al zijn we de zomer goed doorgekomen en zijn we momenteel tevreden over de kwaliteit. De vooruitzichten voor de komende weken zijn erg positief. Na het weekend gaat het afkoelen en door de hogere temperatuurverschillen tussen dag en nacht gaat de kwaliteit omhoog”, aldus Gaston. Vanaf de tweede of derde week van september zal de glasteelt stilaan opstarten, echter als het mooi weer blijft kan de vollegrondsteelt nog een lange periode doorlopen.”


Gaston Opdekamp met een krat kiwibessen

Kiwibessenseizoen weer gestart 
Sinds vorige week is het kiwibessenseizoen bij Coöperatie Hoogstraten weer begonnen. “Ook in de kiwibessen heeft het weer zijn sporen achtergelaten, desondanks verwachten we dit jaar toch 140 à 150 ton. Over de eerste leveringen kunnen we spreken van correcte kwaliteit, al was de vrees er dat, dat niet het geval zou zijn. We zijn nog maar een goede week bezig, maar we zijn ervan overtuigd dat we een kwalitatief goed product kunnen aanbieden,” zegt Gaston. “Ook dit jaar merken we aan de weersomstandigheden en het klimaat dat we voor uitdagingen staan. We zullen opzoek moeten naar antwoorden. Die kunnen eventueel liggen in het aanpassen van teelttechnieken of variëteiten, maar het is iets waar we in de komende jaren zeker rekening mee moeten houden. 

Voor meer informatie:
Gaston Opdekamp
Coöperatie Hoogstraten
Loenhoutseweg 59
Hoogstraten - België
+32 3 3400233
gaston.opdekamp@hoogstraten.eu
www.hoogstraten.eu 

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven