Guy Claessens, Paul Ponnet Frutova

“Met Frutova willen we extra vraag creëren om overschotten in AGF-sector nog een kans te geven”

Tholen – “Door een verschil in vraag en aanbod kan er overschot op de markt ontstaan. Met name in de AGF-sector kan dit voor serieuze verliezen zorgen. Echter zijn deze producten wel geteeld, vervoerd, verpakt, gekoeld en hebben bovendien een serieuze voetafdruk op het milieu achtergelaten”, vertelt Guy Claessens van Frutova. “Met dit vraagstuk zijn we aan de slag gegaan en zijn we een online veiling gestart met een duurzame missie en een end-to-end zero-waste verhaal: Frutova.”

Frutova is een online veilingplatform, waar groothandelaren, importeurs en telers overstocks en overproducties kunnen aanbieden aan marktkramers, groothandelaren, foodservice, particulieren en iedereen die in de producten is geïnteresseerd. “De verkoper kan binnenkort in een app de basisinformatie indienen en Frutova zorgt ervoor dat de veiling online komt. Daarnaast kunnen gebruikers gratis gebruik maken van de dienst, omdat de commissie door de koper wordt betaald. De commissie zal variëren van 4 procent voor grote loten tot 17 procent voor kleine partijen”, aldus Guy. “De prijzen worden bepaald door biedingssysteem met de mogelijkheid om een minimumprijs in te stellen.”

Kwaliteit
“De verkoper is verantwoordelijk voor de kwaliteit die hij aanbiedt. De producten moeten nog goed en eetbaar zijn. Het is de bedoeling dat de verkopers Frutova tijdig inschakelen en enkele weken of dagen ‘vooruit’ durven denken alvorens de producten gaan ‘vervallen’ en vernietigd moeten worden. Daarnaast moet de kwaliteit van een product duidelijk omschreven worden wanneer deze wordt aangeboden. Echter hoeft het niet in alle gevallen te gaan om producten met kwaliteitsproblemen, maar kan men ook producten aanbieden met een beschadigde verpakking of een ‘lelijk of krom’ uiterlijk”, zegt Guy.


Gesloten veilingen

Transport
“Nadat de veiling is afgelopen, komen de kopers hun producten de volgende dag of zoals overeengekomen zelf bij ons ophalen. Indien er transport nodig is, kan dit worden geregeld. We hebben een 20-tal wagens die dit kunnen opvangen”, vervolgt Claessens. De duur van de veiling zal per product verschillen. Dit kan gaan van 1 dag tot 2 weken. Er kunnen zelfs al partijen worden aangeboden die nog onderweg zijn waarvan de verkoper alweer dat het een overschot gaat zijn. De kortlopende veilingen zijn voornamelijk bestemd voor eetklare- en rijpe producten waarbij snel gehandeld moet worden.”

Frutova zal naast de bestaande Belgische veilingen de producten veilen. “De grote veilingen zullen altijd de echte marktprijs blijven bepalen. Met Frutova willen wij het huidige aanbod en de vraag in de markt niet verstoren, maar een extra vraag creëren zodat deze producten alsnog een kans krijgen om opgegeten of verwerkt te worden”, zegt Guy. "Iedere handelaar, teler of partij die te maken heeft met overschotten is vrij om zijn of haar aanbod bij ons aan te bieden. Het kost de aanbieder niets in tijd en geld. Op deze manier kunnen we bijdragen aan een zero-waste groenten en fruitwereld."

Voor meer informatie:
Guy Claessens
Frutova
Passtraat 15
9100 Sint-Niklaas
+32(0)495 233 581
info@frutova.com
www.frutova.com 

Afhaaladres en magazijnen:
Groothandelsmarkt Antwerpen
Kielsbroek 4 Magazijn A2

 

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.