Aubergineteler Martijn van Onselen over Tracey RZ:

"Gewas maakt makkelijker stuks en dus is telen met lager gemiddeld vruchtgewicht mogelijk"

Tussen 12 en 20 december 2018 plantte Van Onselen Aubergines totaal 12,5 ha Tracey RZ verdeeld over 3 locaties in ’s-Gravenzande. Na jarenlang goede ervaringen met Beyonce RZ te hebben opgedaan, hopen de telers met deze stap de kwaliteit en betrouwbaarheid van hun product op een nog hoger niveau te brengen. Het bedrijf hanteert een plantafstand van 1,7 planten/m² in combinatie met een 3-stengelsysteem.

Hoe bevalt Tracey?
“Goed. Tot nu toe heeft hij aan onze verwachtingen voldaan. Het percentage vruchten tussen de 300 en 400 gram ligt hoog, zoals we hoopten. Wat productie betreft, ontlopen Tracey en Beyonce elkaar niet veel. Hopelijk kunnen we deze lijn ook de komende belangrijke maanden vasthouden. Zo ja, dan planten we Tracey volgend jaar weer.”

Wat zijn de verschillen met Beyonce?
“Het valt ons op dat Tracey makkelijk meer stuks maakt en dat je het ras daardoor met een iets lager gemiddeld vruchtgewicht kunt telen. Voor de plukkers betekent dit wel meer werk. Zij komen veel vruchten van hetzelfde formaat tegen. Om te voorkomen dat de plantbelasting te hoog oploopt, proberen we de plant goed op te schonen van onderaf. Door frequent onderdoor te oogsten en de oogstploeg goed te instrueren. Ook laten we de temperatuur iets minder pieken. Met Tracey zoeken we iets sneller de 28 à 29ºC op om de afbloei snel te houden. 30+ is te hoog.”

En de hete periodes?
“Gelukkig zitten we dichtbij de kust en profiteerden we regelmatig van een iets koelere en vochtige zeewind. Tracey bleef dan ook zeker qua groei hartstikke goed doorgaan. Op dat moment viel de roodverkleuring mee. Een week later zagen we echter wel behoorlijk veel rode vruchten. We hebben toen rigoureus de hele kas onderdoor geoogst om er zo snel mogelijk uit te zijn.”

Voor meer informatie: 
Rijk Zwaan Nederland
rijkzwaannederland@rijkzwaan.nl   
www.rijkzwaan.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven