Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ronald van Vossen, Fruit World:

"Onvoorspelbaarheid troef op zachtfruitmarkt na hitte"

Tholen - De hitte van eind juli heeft zijn sporen nagelaten in de zachtfruitmarkt. "Beschikbaarheid, kwaliteit en prijzen van aardbeien, frambozen en bramen in Nederland en Belgiƫ fluctueren door het sterk wisselende weer enorm. Het is daarom echt lastig om grip te krijgen op de markt", vertelt commercieel manager Ronald van Vossen van FruitWorld.

"Zo gaan de aardbeienmarkt zomaar van tekorten en prijzen van 30 euro naar een groot aanbod met prijzen van 16 euro. Al met al is de markt enorm onvoorspelbaar", aldus Ronald. "Hetzelfde zien we bij de frambozen, die op zich goed tegen de warmte kunnen, maar tijdens de extreme hitte nauwelijks productie gaven. Vervolgens komt de aanvoer in veelvoud binnen en zo kunnen de prijzen binnen no time weer zakken van 10 naar 5 euro per kilo. We hebben lang een periode van tekorten gehad, nu zijn er weer teveel, maar dat kan volgende week zomaar weer anders zijn. Bramen idem dito. Gingen ze onlangs nog door de 30 euro heen, inmiddels zijn ze weer onder de 10 euro-grens gedaald."

"De blauwe bessen vinden inmiddels redelijk hun weg, nadat het seizoen behoorlijk moeizaam startte qua prijszetting. De Nederlandse teelt kwam op gang toen veel Europese landen in productie waren en dat zorgde voor een serieus overaanbod met lage prijzen. Voor de telers was de start van het seizoen daarom zeer uitdagend. Deze week zien we de vraag en prijzen echter weer opleven en hopelijk krijgen we nog een mooi einde van het seizoen", zegt Ronald. "De Hollandse rode bessen zitten in de cel en daarom moet alles wat eruit gehaald wordt wel kostprijs-plus zijn. Dat lukt vooralsnog prima. Met name vanuit Duitsland is de vraag vroeg op gang gekomen, omdat daar door de hitte veel kapot is gegaan. Normaal zien we die vraag pas in november of december loskomen, dus dat biedt wel perspectief voor het seizoen."

Voor meer informatie:
Ronald van Vossen
Fruit World
Tel: +31 174 473101 
r.vanvossen@fruitworld.nl 
www.fruitworld.nl