Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Focus op inhoudsstoffen biedt Australische telers nieuwe marktkansen

Er is een nieuwe markt op komst voor in kassen geteeld groenten en fruit. Sommige producten blijken namelijk zeer geschikt te zijn als bestanddelen van vitamineproducten, -supplementen en cosmetica. Het Australische Sampano is momenteel op zoek naar telers die deze nog onbekende markt willen verkennen. 

Vitamines, voedingssupplementen en verzorgingsproducten 
"Inhoudsstoffen in groenten en fruit hebben specifieke gezondheidsvoordelen. Over het algemeen worden de stoffen verwerkt in vitamines, mineralen, voedingssupplementen, babyvoeding en cosmetica. Deze sector is hard aan het groeien, zowel wat betreft binnen- als buitenlandse verkoop," zegt Adrian Spencer van Sampano. "We verwachten dat deze groei, voornamelijk met dank aan export naar China en de rest van Azië, verder door zal zetten." 

Een perfecte gelegenheid voor lokale telers om hun product aan de man te brengen. Momenteel worden er namelijk amper lokaal geteelde producten gebruikt. "Rauwe ingrediënten die gebruikt worden voor vitaminetabletten, capsules enzovoort worden op het moment nog geïmporteerd terwijl we in Australië een overvloed aan gewassen hebben die gebruikt kunnen worden voor hun inhoudsstoffen," aldus Adrian. "Er worden momenteel nog veel van deze gewassen weggegooid en wij geloven dat we een deel van de import met deze lokaal geteelde producten kunnen vervangen." 

Telers
Sampano werkt samen met het wetenschapsagentschap CSIRO, vitaminesupplementenleverancier Swisse en Naturex, een bedrijf dat gespecialiseerd is in natuurlijke, plantaardige ingrediënten. Ze willen telers graag in contact brengen met deze afnemers. 

Zowel vollegronds- als kastelers zijn geschikt. "Het is relevant voor beide typen telers. Sommige van de ingrediënten die momenteel nog geïmporteerd worden maar die we graag willen vervangen, kunnen beter geteeld worden in kassen. Daarbij komt dat kasteelt ervoor zorgt dat we het hele jaar lang toevoer hebben. Maar we willen sowieso het liefst de beide teelttypen combineren."

Op hun verlanglijstje staan momenteel onder andere tomaten, zwarte bessen, verschillende fruitsoorten, kruiden en bloemen zoals de Japanse roos, hop en geraniums. "Maar dat betekent niet dat we geen interesse hebben wanneer iemand een ander gewas teelt."

De industrie staat nog in de kinderschoenen en Adrian heeft nog flink wat werk voor de boeg. "Zo moet ik teeltbedrijven en regio's zoeken waar bepaalde gewassen verbouwd worden en hun helpen de juiste investeringskeuzes te maken. We hopen uiteindelijk een Australische productieketen voor de inhoudsstoffenindustrie op te zetten." 

Voor meer informatie:
www.sampano.com.au 
 

Publicatiedatum: