Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Vlaams minister Koen van den Heuvel bezoekt Proefcentrum Hoogstraten

“Financiering blijft de uitdaging bij het ‘kort op de bal’ spelen”

Tholen – Als je een minister op bezoek krijgt, dan moet je daarvan profiteren en zoveel mogelijk laten zien in de tijd die je krijgt. Dat laatste was dan ook precies wat Tom Van Delm, directeur van Proefcentrum Hoogstraten, gisteren aan het eind van de middag deed toen Koen Van den Heuvel, Vlaams minister voor Natuur, Omgeving en Landbouw op bezoek kwam. De minister was in Hoogstraten om te zien hoe de 123.000 euro subsidie die het proefcentrum krijgt, ingezet gaat worden. 


Tom Van Delm (Proefcentrum Hoogstraten) en minister Koen Van den Heuvel

In totaal werd via het Vlaams Landbouw Investeringsfonds (VLIF) onlangs ruim 11 miljoen euro subsidie toegezegd aan 76 projecten van telers, onderzoekers en andere aan de agrofoodsector gerelateerde partijen. Bijna 1,7 miljoen euro daarvan ging naar praktijkcentra zoals het Proefcentrum Hoogstraten. 


Eerste stop: een proef met de teelt van aardbeien op vier lagen, waarbij het gebruik van ruimte en energie geoptimaliseerd wordt. 

De subsidie is ‘een welkom extraatje’ om te kunnen blijven investeren in betere faciliteiten, zo vertelde Van Delm aan de minister. Het proefcentrum vult de 123.000 euro 'omkaderingssubsidie' zelf aan tot de benodigde 250.000 euro om alle plannen waar te maken. Met het geld krijgt het weeg- en registratiesysteem voor aardbeien en tomaten een upgrade, net als het ICT-systeem waarin de onderzoeksresultaten worden verwerkt. Bovendien zal de wifi in de kas worden verbeterd zodat er beter met het toenemende aantal sensoren en robots in de kas kan worden gecommuniceerd.


Van Delm geeft de minister uitleg bij het trayveld dat met een eerder 'extraatje' kon worden aangelegd. De komende tijd zal het hele veld volgezet worden met stek. De sproeiers op de achtergrond koelen het stek dat bedekt wordt opgekweekt voor de komende winterteelt onder glas.


Al het water op het trayveld wordt hergebruikt en opgevangen, zodat het 's winters ook in de kas kan worden gebruikt. 

Tijdens de rondleiding, waarbij werd stilgestaan bij diverse proeven en resultaten van eerdere investeringen, kwam ook ter sprake dat het voor proefcentra van groot belang is om subsidie te krijgen. Goede onderzoeksplannen schrijven helpt dan, zodat de kans op goedkeuring en dus op subsidie het grootst is. “De uitdaging blijft echter te allen tijde geld”, zo gaven het Proefcentrum Hoogstraten en Coöperatie Hoogstraten, dat nauw betrokken is bij het proefcentrum, de minister mee.


Na een korte stop bij de tomatenafdelingen waar onder meer met belichting wordt geëxperimenteerd, werd een nieuwe foliekas bezocht. De kas werd gebouwd met dank aan subsidie. In de kas worden proeven gedaan met het intensiever telen van doordragers. Van 8 goten op 9,60 meter wordt er nu al geteeld op 12 goten in dezelfde ruimte. 


In de kas ook een proef met een prototype UV-robot. 

Geld om onderzoeken mogelijk te maken, maar ook geld om de faciliteiten up to date te houden. Hoe groot is de slagingskans bij subsidieaanvragen, wilde de minister weten. "Dat hangt af van hoe prestigieus en hoe internationaal de subsidiepot is", vertelde Van Delm. "Bij Interreg (Noordwest-Europa) gaat het de laatste jaren goed met pakweg een kans van 5 op 6. In andere gevallen, bijvoorbeeld bij VLAIO (een Belgische innnovatiepot) gaat het dan weer wat lastiger. Maar hoe dan ook: cofinanciering, ook van private partijen en de telers zelf, blijft altijd nodig."


Aan het eind van het bezoek kon de minister natuurlijk niet vertrekken zonder een doos aardbeien uit Hoogstraten. Hij wenste iedereen veel succes bij de komende onderzoeken, investeringen en bij het indienen van subsidieaanvragen. 

Voor meer informatie:
Proefcentrum Hoogstraten
www.proefcentrum.be
info@proefcentrum.be