Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuw teeltsysteem voor Nederlandse teelt sopropo

Tholen - In een Almeerse kas teelt Ron van der Zwet sinds april sopropo, ook wel bekend als bittergourd. De voormalig rozenkweker beheert sinds zeven jaar volkstuintjes onder glas, waar door diverse Surinaamse klanten de sopropo wordt geteeld. Toen hij in contact kwam met Ontwikkelingsmaatschappij Flevoland die de positieve medische eigenschappen van de sopropo onderzoekt, ontstond het plan om de groente zelf te gaan kweken.

Promotie op de markt
Eind mei werd de eerste sopropo geoogst. Sindsdien wordt er dagelijks geplukt. Een deel van de oogst wordt in de winkel van Onze Volkstuinen verkocht. Wat overblijft, wordt ingemaakt. “We zetten ze op zuur of drogen ze, zodat we ook in de winter sopropo kunnen verkopen. Kostprijsberekening voor het verse product is nog lastig. Ik weet nog niet zeker hoeveel kilo ik dit seizoen kan oogsten. Enerzijds probeer ik zoveel mogelijk productie te hebben om de kostprijs omlaag te krijgen, anderzijds moet ik er wel afzetkanalen voor zoeken.” Het op de markt zetten van het exotische broertje van de komkommer is volgens Ron een leuke uitdaging. “We staan op markten om het product te promoten. Daarnaast zoek ik partijen die het interessant vinden om Hollandse sopropo in hun assortiment op te nemen.”

Woekerplant in bedwang
In zijn eigen kas had Ron overigens geen ruimte voor de sopropoteelt. Hij huurde daarom 4.000 m2 kas in de buurt. “De sopropo is een echte woekerplant. Traditioneel telen door de plant met gewasdraden omhoog te sturen, is hierbij geen optie. Binnen de kortste keren groeit ‘ie door de luchtramen heen en kun je vooral buiten oogsten. We hebben daarom een aparte teeltsysteem in de kas gebouwd, vergelijkbaar met een druivenkas. Zo hebben de planten niets anders om zich aan vast te houden. Het maakt ook het oogsten makkelijker, doordat de vruchten naar beneden hangen.”

Koude kas
Er wordt niet gestookt in de kas en er is ook geen schermdoek. De hoge temperaturen van de afgelopen dagen zijn voor de tropische sopropoplant geen probleem. “We moeten gebruik maken van de natuur. Wellicht heb je in een kas, waarin het klimaat constanter is, meer productie, maar voor mij is het eerst de kunst om deze teelt onder de knie te krijgen.”

Geen 200 hectare
Met het telen van sopropo op deze schaal is Ron in Nederland een pionier te noemen. “Er worden wel redelijk wat andere Surinaamse groenten gekweekt en ik zie daarvoor in de toekomst wel meer potentie. Zeker als de teeltkennis zich verder ontwikkelt en als ook de retail er brood inziet. Het zal geen 200 hectare worden, maar aangezien sopropo in diverse keukens gebruikt wordt, is er zeker wel markt voor."


Voor meer informatie:
Onze volkstuinen
Hugo de Vriesweg 10 
1331 AJ Almere
06-51 52 65 86
info@onzevolkstuinen.nl
www.onzevolkstuinen.nl