Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Naast leveringsprobleem OCAP ook storing bij Air Liquide

“Telers gaan CO2-tekort komende tijd zeker in productie voelen”

Tholen – Een flink aantal telers moet het al enkele dagen met minder of zelfs geen externe CO2 doen. De reden: storingen bij de productie van CO2, waardoor zowel OCAP als ook Air Liquide, leverancier van vloeibare CO2, niet of vertraagd en onregelmatig kunnen leveren. Telers gaan het CO2-tekort de komende tijd zeker in hun productie merken, bevestigen diverse adviseurs.

“Wederom raak”, zo verwoordde een tomatenteler afgelopen weekend het gevoel van frustratie dat meerdere van zijn collega’s ongetwijfeld met hem delen. Frustratie enerzijds over de productie die verstoord wordt, maar anderzijds over het gebrek aan leveringszekerheid voor CO2.

Productieverlies
Als essentiële bouwsteen bij fotosynthese kunnen telers en hun gewassen niet zonder CO2. Heel even zonder, dat kan nog wel, maar zodra het enkele dagen duurt, dan heeft dat een serieuze impact op de productie. “Het hoeft niet direct voor alle telers een drama te zijn, maar afhankelijke van verschillende omstandigheden en het soort teelt kan er zomaar een productieverlies van vijf tot tien procent optreden”, rekent Willem Valstar van Stargrow Consultancy voor. “En als de CO2-waarden door een leveringsprobleem dalen tot onder de buitenwaarden van tegenwoordig zo’n 370-400 ppm, zeg maar zo’n 250 ppm, dan kan het productieverlies zelfs oplopen tot 20 procent.”

Bijstoken heeft geen zin met warmte
Als de prijzen in de markt op zo’n moment laag zijn, doet het iets minder pijn, maar zeker als de teler een goede prijs misloopt als gevolg van een lagere productie, kan het flink in de papieren lopen. En nu het zo warm is, heeft de teler weinig alternatieven. “Bijstoken en daarmee zelf CO2 produceren heeft geen zin, want de extra warmte die daarbij komt kijken kun je met hoge buitentemperaturen als teler helemaal niet gebruiken.”

Leveringszekerheid
Er is dus sprake van een ongelukkige samenloop van omstandigheden: hoge temperaturen en storingen bij CO2-leveranciers. Niet voor het eerst, zo schrijft Randy Kardol, energiemanager bij bQurius. Zodra Shell, de grootste producent van CO2 voor OCAP, in onderhoud gaat of moet door een storing, verdwijnt voor de telers de leveringszekerheid. Een zekerheid die telers wel nodig hebben, willen ze verduurzamingsstappen willen zetten.

Eind augustus nieuwe bron
Air Liquide, dat op dit moment net als OCAP hard werkt aan het oplossen van de storing, begrijpt dat telers leveringszekerheid willen en balen van de storingen. Een woordvoerder van het bedrijf laat weten te hopen later deze week de productie te kunnen heropstarten. En voor op de lange termijn geeft hij mee dat er meer leveringszekerheid komt wanneer eind augustus de AVR-afvalverbrandingsinstallatie CO2 gaat leveren aan telers in de regio rond Arnhem én aan Air Liquide.