Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Selectief telen op zaadloosheid

Hoe minder zaden in snackpaprika's, hoe beter

John Stommel van de Agricultural Research Service van het US Department of Agriculture (USDA-ARS) heeft onderzoek gedaan naar de behoefte aan en de uitvoerbaarheid van het oogsten van snackpaprika's, zowel zoet als pikant, met minder zaden.

Zijn bevindingen zijn terug te lezen in het artikel “Reduced Seed Count Improves Versatility and Propagation of Small-fruited Peppers (Capsicum annuum L.) for Specialty Markets,” dat gepubliceerd werd in HortScience.

Kleine zoete en pikante paprika's, zoals snackpaprika's, zijn een steeds populairder wordende soort paprika's. Zoals bij druiven, watermeloenen en andere fruitsoorten geldt hier voor consumenten over het algemeen "hoe minder zaden, hoe beter". Maar deze wens heeft, logischerwijze, een averechts effect wanneer het op het de betrouwbaarheid en sterkte van de oogst aankomt. 

Parthenocarpie
Omgevingsstress, zoals hoge en lage temperaturen, vochtigheid, veel of weinig licht, zware regen of droogte en zelfs sterke wind hebben een nadelig effect op de vrucht en zijn groei. Deze omstandigheden kunnen ook als gevolg hebben dat de vruchten zaadloos zijn of beduidend minder zaden hebben. 

Dit principe wordt ook wel parthenocarpie genoemd: het ontwikkelen van een vrucht zonder dat er bevruchting aan voorafgegaan is. Bij parthenocarpie  wordt het vruchtbeginsel ook zonder bestuiving gestimuleerd en zo kan het dat een vrucht zich ook zonder enige vorm van bevruchting begint te ontwikkelen. Soms, in het geval van bananen, ananassen en dadelpruimen bijvoorbeeld, gebeurt dit vanzelf. In andere gevallen is het het resultaat van een weldoordachte ingreep. 

De introductie van parthenocarpie is iets dat vaak voorkomt bij bepaalde tuinbouwgewassen. Het selectief telen op parthenocarpie heeft al uitgewezen dat zaadloosheid in bepaalde omgevingen heel nuttig kan zijn voor een betere oogst en kwaliteit.

Kleine zoete paprika's zijn populair bij klanten omwille van hun veelzijdigheid, levendige kleuren, voedzaamheid en omdat ze perfect zijn als snack. Volgroeide paprika's omvatten vanwege hun zoete smaak en aroma het grootste deel van de snackpaprikamarkt.  

Niet pikante habanero pepers hebben, ondanks dat ze bekend staan om hun scherpe smaak, een fruitige, bloemige smaak die uniek is op de snackmarkt. 

Blik op Amerikaanse teelt
De veldoogst wordt aangevuld door oogst uit kassen, die het hele jaar geleverd wordt. Ondanks het feit dat veldproductie in bepaalde delen van het land minder wordt, stijgt de oppervlakte aan kassen die gebruikt wordt voor de oogst van hoogwaardige paprika's. 

Er is momenteel een relatief klein aantal telers dat zich toegelegd heeft op de snackpaprikamarkt, mede door gebrek aan homogeniteit en kwaliteitskenmerken zoals een klein aantal zaden. Zaken die zeer belangrijk zijn voor de culinaire beleving van de klant. 

De paprikafamilies die gekozen werden voor het onderzoek, vertoonden na het telen aanzienlijk minder zaden dan de paprikafamilies die een standaard aantal zaden hadden. 

Voor meer informatie:
American Society for Horticultural Science (ASHS)
ashs.org

 

Het complete artikel is te lezen op de site van ASHS HortScience: https://journals.ashs.org/hortsci/view/journals/hortsci/54/4/article-p652.xml. DOI: https://doi.org/10.21273/HORTSCI13602-18


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven