Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
BD-boer Jan Schrijver houdt intensieve landbouw spiegel voor

Boek 'Op weg naar een fijnzinnige landbouw' gepubliceerd

"Preventief denken door boeren levert uiteindelijk besparingen op in de gezondheidszorg", aldus Jan Schrijver van akker- en tuinbouwbedrijf De Lepelaar uit het Noord-Hollandse Sint Maarten. Bij het 40-jarig jubileum van zijn biologisch-dynamische bedrijf presenteert Schrijver het boek 'Op weg naar een fijnzinnige landbouw', dat hij op woensdag 28 november in het Provinciehuis in Haarlem overhandigd heeft aan Jaap Bond, Gedeputeerde Landbouw en Landelijk Gebied van Noord-Holland.

De agrarisch ondernemer maakte samen met medeauteur John van der Rest een reis langs deskundigen als Herman Wijffels en anderen op het gebied van bodem, economie en gezondheid. Jan Schrijver ontdekte dat hij een boodschap ter verrijking in handen heeft voor de gangbare landbouw.



Jan Schrijver: "In mijn visie begint onze gezondheid bij de vruchtbaarheid van de bodem waarop onze groenten en granen groeien. Gezonde, volwaardige voeding kan alleen worden voortgebracht door boeren die samenwerken met de levensprocessen in de natuur. Dezelfde natuur waar wij als mensen onlosmakelijk mee zijn verbonden. Ik werk aan een vitale bodem en omgeving, waar ook wormen, bijen en lepelaars voldoende voeding vinden. Die vitaliteit zie ik op gangbare akkers al jaren afnemen. De bodem raakt uitgeput na decennia overexploitatie en geseling van het bodemleven met kunstmest en chemische gewasbeschermingsmiddelen."

"De grote opbrengsten aan goedkoop voedsel, die deze technologische benadering oplevert, lijken steeds minder voedingswaarde te bevatten. Dat komt onze gezondheid niet ten goede. Voorkomen dat de uiteindelijke rekening via de zorgkosten wordt gepresenteerd, vraagt om een omslag in het denken over landbouw en voeding. Van bestrijden en opjagen naar preventief denken en verrijkend verzorgen."

'Op weg naar een fijnzinnige landbouw' schetst een levensvatbaar alternatief. Het boek roept boeren, wetenschappers, consumenten en overheid op tot een vruchtbare, dier- en mensvriendelijke landbouw.

Voor meer informatie: www.delepelaar.com
Publicatiedatum: