Glastuinbouw Nederland:

"Wet Arbeidmarkt in Balans is ordinaire kostenverhoging"

Glastuinbouw Nederland heeft teleurgesteld gereageerd op het nieuws dat minister Koolmees zich van de steun van de meerderheid van de Eerste Kamer heeft verzekerd. Volgende week dinsdag is de stemming. De wet zou glastuinbouwondernemers die gebruik maken van flexarbeiders met tot zeven procent hogere loonkosten opzadelen. 

De essentie van de wet is om het aandeel flexwerk terug te dringen. Het middel waar minister Koolmees voor kiest, is enerzijds het duurder maken van flexarbeid en anderzijds vaste dienstverbanden goedkoper maken en met minder financiële risico’s voor de ondernemers te omkleden. “Uit de berekeningen die Glastuinbouw Nederland samen met LTO Nederland en NFO heeft laten maken, blijkt dat glastuinbouwondernemers die gebruik maken van flexarbeid door deze wet tot 7% meer loonkosten voor de kiezen krijgen. Denk hierbij aan de hoge WW-premie en de transitievergoeding die ook voor dienstverbanden van een maand moeten worden betaald.

Het is op zich een logische gedachte dat het pakket aan maatregelen ondernemers stimuleert om mensen voor onbepaalde tijd in dienst te nemen. Wat echter onredelijk is, is dat in sectoren met seizoenswerk ondanks dat er geen werk is, ondernemers vaste dienstverbanden zouden moeten gaan aanbieden. Dat is economisch niet verantwoord”, aldus Glastuinbouw Nederland voorzitter Sjaak van der Tak. De voorzitter verwacht daardoor geen afname van het aandeel flex.

Ontwikkeling flexarbeid
Niets wijst er volgens Glastuinbouw Nederland op dat deze wet wél gaat werken. Het aandeel flex is de afgelopen jaren, ondanks alle andere wettelijke maatregelen zoals de WWZ, niet kleiner geworden. Van der Tak: “De enige reden waarom ondernemers werknemers de komende tijd in vaste dienst nemen, is de krapte op de arbeidsmarkt. De wet is voor veel glastuinbouwondernemers en andere sectoren die met seizoenen werken, een ordinaire kostenverhoging.”

Glastuinbouw Nederland gaat met glastuinbouwondernemers en collega-organisaties in gesprek over de vraag hoe vanaf hier verder. De arbeidsmarkt is dus niet alleen krap, ook stijgen de lonen en de loonkosten. Dit heeft grote invloed op de internationale concurrentiepositie van de sector en daarmee voor de BV-Nederland, aldus de branchevereniging. 

Voor meer informatie:
Glastuinbouw Nederland
www.glastuinbouwnederland.nl
info@glastuinbouwnederland.nl  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven