Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Droogte stuwt Tsjechische groenteprijzen op

De groentenprijzen liggen in Tsjechië momenteel zo'n 30 procent hoger dan in het afgelopen jaar. Dit deelde het Bureau voor de Statistiek van het land mee. Tsjechische groententelers geven aan dat dit komt door de lange droogteperiode in het afgelopen jaar en een kleinere oogst. De prijzen stijgen reeds voor de achtste maand op rij. In april lagen ze 30,7 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. Aardappelen zijn gemiddeld zelfs 70,2 procent duurder geworden. 

Het hoofdnieuwskanaal van de Tsjechische omroep, het Radiožurnál, berichtte ook al over de prijsverhogingen. Volgens hen kostte in één van de Praagse supermarkten één kilo uien 36,90 kronen (1,41 euro), rode uien zijn één kroon duurder. Voor één kilo aardappelen vraagt men 29,90 kronen (1,15 euro).

Hittegolf van 2018 is de boosdoener
De voorzitter van de vereniging van groententelers, Petr Hanka, geeft aan dat de prijsstijgingen het gevolg zijn van het buitengewoon warme en droge weer in heel Europa in het afgelopen jaar. Dit heeft de oogst overal einbrechen lassen, aldus Petr.

Volgens Štěpán Křeček, de hoofdeconoom van beleggingsmaatschappij BH Securities, zullen de prijzen waarschijnlijk ook niet zo snel weer dalen. Basisvoorwaarden hiervoor zijn minder droogte en een betere oogst, aldus Štěpán. Pas wanneer de groenten van de oogst van dit jaar op de markt komen, zouden ook de prijzen weer kunnen dalen, zei de economisch deskundige.

Publicatiedatum: