Christ Monden, De Kruidenaer, over telen op water:

"Vergelijk systemen en neem blow molding serieus"

Tholen - De teelt op water neemt een vlucht. Het is een ontwikkeling die nog niet zo lang geleden is ingezet. Christ Monden van De Kruidenaer teelt op water. Zijn tip voor andere telers: "Vergelijk systemen en neem blow molding zeer serieus. Dan komen de voordelen vanzelf in beeld.” 

Voordelen waarover Bas Dirven, manager research & development van Meteor Systems graag vertelt:  ”Het klimaat is veranderd. En daardoor is de ziektedruk in het gewas hoger dan ooit. Met het telen op water heb je geen gewasbeschermingsmiddelen meer nodig. Bovendien is het waterverbruik voor een krop uiteindelijk lager dan in de traditionele teelt. Bij het telen in de vollegrond ben je ook gehouden aan een vruchtwisselingsschema om de grond in goede conditie te houden. Met het telen op water is dit niet meer aan de orde. Er kan jaarrond worden geteeld.”

Bas ziet nog veel meer voordelen in het telen op water ten opzichte van het telen in de vollegrond. Doordat het gewas in het water wortelt, is het uiteindelijk schoner en dus veiliger. De teelt kan namelijk beter gestuurd worden.  

Meteor Systems lanceerde een duurzame drijver voor de DFT-teelt (Deep Flow Technique) van bladgewassen en kruiden. De Meteor Systems Hydroponic Floating Raft is gemaakt van de kunststof HDPE, dat - in tegenstelling tot bijvoorbeeld EPS (Expanded Polystyrene) - ziektes, algen en vuil weert en een langere levensduur heeft.

Christ Monden, De Kruidenaer
Christ Monden van De Kruidenaer is één van de gebruikers van de drijvers / floating rafts van Meteor Systems. In onderstaande video vertelt hij dat de langere levensduur ten opzichte van EPS met name de reden was voor deze keuze. “Het schoonhouden van de drijvers is aanzienlijk makkelijker en de beschadiging is nihil. Doordat de drijver schoner blijft, zien we dat de gemiddelde temperatuur – ook in de zomer – beter is en dat het niet de pieken en dalen heeft. De plant groeit hierdoor beduidend beter.”

De plantgaten zijn zo ontworpen dat de planten eenvoudig uit de drijver gehaald kunnen worden. Dit drukt de arbeidskosten voor Christ. Zijn tip voor andere telers: “Vergelijk systemen en neem blow molding zeer serieus. Dan komen de voordelen vanzelf in beeld.”

Voor meer informatie: 
Meteor Systems BV.
info@meteorsystems.nl  
www.meteorsystems.nl 

Peter Lexmond
peter@meteorsystems.nl

De Kruidenaer
Christ Monden
tel (076) 501 87 17
info@kruidenaer.nl
www.kruidenaer.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven