Burgemeesters openen Belgisch aspergeseizoen met eerste steek


Tholen -  Afgelopen dinsdag is het Belgisch aspergeseizoen officieel geopend met de traditionele eerste steek. De eerste steek werd uitgevoerd door burgemeester van Peer Steven Matheï (CD&V), burgemeester van Leopoldsburg Wouter Beke (CD&V), burgemeester van Oudsbergen Lode Ceyssens (CD&V) en ondervoorzitter van Boerenbond Georges Van Keerberghen bij aspergeteler Bries-Tijskens in Grote-Brogel. Het aspergeseizoen loopt traditioneel af op 24 juni met het feest van Sint-Jan.


Raf De Blaiser van Lava met een kistje Flandria asperges

De oogst bij teler Bries-Tijskens is al begonnen op 7 maart en ondertussen is 20% van de asperges geoogst. Door de recente vorst is 10% van de asperges verloren gegaan. De teler zet elk jaar in op een oogst met zowel witte als groene asperges. Volgens de teler is het van belang dat asperges een echte seizoensgroente blijven. “Asperges zijn echte voorjaarsgroenten, dus drie maanden lang moeten er asperges zijn. Zo blijft het iedere keer weer een verrassing.


Burgemeester van Oudsbergen Lode Ceyssens, Steven Mattheï burgemeester van Peer en Wouter Beke burgemeester Leopoldsburg

Flandria
Aspergeteler Bries-Tijskens levert haar asperges al 15 jaar exclusief aan Delhaize en niet aan andere supermarkten. “Delhaize stelt hoge eisen aan de asperges, maar we zijn gewend om aan hoge kwaliteitseisen te voldoen omdat we al jaren asperges leveren met het Flandria-keurmerk”, vertelt echtgenote Hilde Tijskens.


Aspergeteler Hilde Tijskens samen met een Poolse werkneemster 

Matige start
Volgens Benny Cuypers van BelOrta is het aspergeseizoen matig gestart. “De weersomstandigheden waren niet zo goed en daardoor bleef de vraag achter en waren de prijzen laag. Deze week zien we de markt terug iets beter worden. Met Pasen verwachten we een piek in de vraag, omdat mensen asperges associëren met de feestdagen. Traditioneel gezien is de maand mei de topmaand voor asperges.”


Benny Cuypers, BelOrta

Het areaal van asperges blijft al jaren vrij stabiel en BelOrta zet jaarlijks bijna boven de 3 miljoen kilo af. “We leveren veel inspanning om asperges in de kijker te zetten en daar beginnen we al erg vroeg mee. Hoewel de populariteit van de asperges vrij gelijk blijft, neemt de laatste jaren de vraag naar groene asperges toe.


Alle aandacht voor teler Sooi Bries


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven