Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Komkommerteler Harry van Winden over Uniformico RZ:

"Iets fijnere vruchten laten zich lichter snijden"

Aan het Groentepad in Made gaat op 3 mei de tweede teelt van start. Net als veel andere telers stond Harry van Winden voor de keuze: wordt het Lausanna RZ of Uniformico RZ? Van Winden heeft beiden in zijn kas gehad. “Mijn voorkeur gaat naar Uniformico. De vruchten snijd je net wat fijner. Zowel de 30-ers als 35-ers zijn bij dit ras mooi. Ook qua kleur. Precies waar de afzet om vraagt.”

Komkommerkwekerij VOF Van Winden hanteert een traditioneel teelsysteem. Het bedrijf omvat twee afdelingen: 18000 m² en 28000 m². Voor zowel de tweede als derde teelt wordt er Uniformico geplant. “Op 3 mei starten we op de eerste tuin en de 20ste volgt de tweede. Op die manier kunnen we continu product leveren en tegelijkertijd de arbeidsbehoefte wat afvlakken. We verdelen de pieken, zeg maar. Wat dat betref is Uniformico ook een goede. Het ras is namelijk vrij open met klein blad. Als je een scheutje van 20 cm of kleiner uit de plant moet draaien, is het veel. Heel arbeidsvriendelijk dus. En dat is fijn, want op extra werk zit niemand te wachten.”

Stam ontlasten
Van Winden teelt op goten met een plantdichtheid van 1,42 planten/m². Vanaf de vijfde of zesde oksel laat hij de eerste vrucht zitten. “Halverwege de stam halen we er eentje uit en meestal de laatste ook, voor de rest laten we alles uitgroeien. Misschien dat we dat de komende teelt anders gaan doen. Ik denk namelijk dat de overgang van stam- naar rankvruchten nog soepeler kan. Nu zit er een beetje vertraging op. Daarom willen we de stam wat meer ontlasten door een extra vrucht te dunnen. Maar uiteraard hangt zo’n handeling ook samen met de weersomstandigheden op dat moment. Nog even afwachten dus.”

Schoon telen
“Wat er nog meer beter kan? Tja, productie en kwaliteit zijn perfect, maar het zou fijn zijn als er meer rassen komen die resistentie hebben tegen virus en meeldauw. Want dat blijf in de zomer toch altijd een probleem. Met vroege rassen als Proloog RZ gaan we wel al de goede kant op. Doordat deze sterk is tegen Mycosphaerella en meeldauw, begin je de vroege zomer met een veel lagere besmettingsdruk.” 

Voor meer informatie:
Rijk Zwaan
rijkzwaannederland@rijkzwaan.nl  
www.rijkzwaan.nl

Publicatiedatum: