

Abonneren
Vacatures
- R&D Trial Manager Vegetables | Team Lead
- Loodsmedewerk(st)ers Groente en Fruit
- Global Sourcing Manager
- Business Unit Manager Importeurs & Exporteurs
- Docent Teelt
- Area manager Asia & Outside Europe
- Buying Operations Manager (BOM Process)
- Bestuurslid
- Internationaal accountmanager Duitsland
- Manager Operations Ethiopia
Top 5 - gisteren
Top 5 - afgelopen week
Top 5 - afgelopen maand
Weer
Het dilemma van clean label versus smaak, voedselveiligheid en gezondheid
E-nummers staan bij veel consumenten in een kwaad daglicht, terwijl ze juist een voorbeeld van transparantie zijn. Geen enkel ingrediënt is zo goed onderzocht op veiligheid als een E-nummer. En ook de natuur maakt kwistig gebruik van E-nummers. Als een tomaat een ingrediëntendeclaratie zou hebben, dan zouden daar maar liefst 8 E-nummers op staan; van kleurstof E160d (lycopeen) tot smaakversterker E621 (natriumglutamaat). Maar onbekend maakt onbemind: consumenten zien op het etiket liever alleen ingrediënten, die ze kennen en liefst zelf in hun keukenkastje hebben staan. In Groot-Brittannië zijn 'cupboard ingredients' inmiddels een ware trend.
Moeten bedrijven inspelen op de vraag om minder additieven? De meningen zijn verdeeld, ook binnen bedrijven. Productontwikkelaars vinden additieven veilig en technologisch nodig, terwijl marketeers juist willen inspelen op de vraag van de consument. Voedingskundigen vinden dat clean labels afleiden van wat uit gezondheidsoogpunt werkelijk belangrijk is: het verlagen van het gehalte aan zout, suiker en verzadigd vet. Sterker nog, misschien zijn er juist wel meer E-nummers nodig om producten gezonder van samenstelling te maken. Zo leiden minder zout, suiker en verzadigd vet tot respectievelijk meer smaakversterkers, zoetstoffen en antioxidanten.
Intussen geeft de industrie tegenstrijdige signalen af. Aan de ene kant wordt gesteld dat E-nummers veilig zijn. Aan de andere kant zetten ze producten op de markt zonder E-nummers, waarmee ze de indruk wekken dat een product zonder E-nummer beter is. Sommige deelnemers aan het symposium vinden dat de industrie meer over additieven moet communiceren. Anderen zien daar geen heil in, omdat men de industrie toch niet gelooft.
Bron: NVVL
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-05-31 Boeren en tuinders melden zich voor problemen mentale gezondheid
- 2023-05-12 Europees Parlement wil meer groenten en fruit in schoolkantine
- 2023-05-03 Gezondheids- en voedingsclaims op groenten en fruit: toekomstmuziek of realiteit?
- 2023-04-28 Nutri-Score definitief het nieuwe voedselkeuzelogo in Nederland
- 2023-04-26 "Afschaffen btw op groenten en fruit levert veel op"
- 2023-04-25 "Overheid beschermt mensen en natuur onvoldoende tegen schadelijke effecten van bestrijdingsmiddelen"
- 2023-04-24 "Maak kinderen groenteneters voor het leven"
- 2023-04-21 Staatssecretarissen vragen uitstel voor reactie op onderzoeksrapport afschaffing btw
- 2023-04-17 Hoeveel boerenkool moet ik eten bij een kaliumtekort?
- 2023-04-14 Onderzoek naar pesticideresidu's in Vlaamse slaapkamers van start
- 2023-04-06 Gemeenten, organisaties, wetenschappers en artsen doen dringende oproep tot afschaffing btw op groenten en fruit
- 2023-03-30 Kabinet twijfelt om afschaffing btw op groenten en fruit door te zetten
- 2023-03-30 Gratis schoolmaaltijden van start
- 2023-03-24 EU landbouwcommissie stemt over budget voor groenten en fruit op school
- 2023-03-22 Campagne gestart om mentale zorgen boer en tuinder bespreekbaar te maken
- 2023-03-15 Onderzoeksproject ter bevordering gezonder eetpatroon Haagse Moerwijk
- 2023-03-06 Betalen Belgen in 2024 ook geen btw meer op groenten en fruit?
- 2023-03-03 Oogscan toont positief effect van groente- en fruitmixdrankjes aan
- 2023-02-20 Voedingspatroon kan helpen bij kankerbehandeling
- 2023-02-14 Onderzoeksrapport afbakening groenten en fruit voor btw-verlaging eind maart afgerond