"De eerste volledig circulaire maaltijdbox"

Tholen - "Wij gaan hiermee een revolutie ontketenen in maaltijdboxenland." Aan het woord is Oscar Rondeveen, duurzaamheidsevangelist bij De Huyselycke Vreetschuur. De leverancier van maaltijdboxen komt met een gedurfd nieuw concept: de afvalbox.

"Er bestaan al diverse speciale maaltijdboxen voor mensen die graag willen afvallen. Dat is dan ook niet de richting die wij op willen. Wij kiezen voor iets radicaal nieuws: de eerste volledig circulaire maaltijdbox".

Bananenschillen
Het begon allemaal twee jaar geleden. Bij toeval liep Oscar een oude studievriend tegen het lijf. "Met Bert heb ik nog een blauwe maandag op de horecaopleiding gezeten. Ik ging al gauw voor mezelf beginnen, maar Bert ging door en is inmiddels een bekend chef-kok."

Bert Boomschors, van restaurant De Vuylstort, is bekend om zijn gewaagde concepten. Zo maakte hij al eens ijs van spinazie à la crème en haalde hij internationaal het nieuws met zijn sushi van met rabarber gevulde uien. "Ik wilde echter meer," zegt Bert. "Toevallig kwam ik toen net Oscar tegen. We raakten aan de praat en bij het derde biertje bedachten we een nieuw concept: koken met bananenschillen. Typisch zo'n dingetje wat je op een servetje schrijft en daarna snel vergeet, maar het bleef knagen."

En dus ging Bert aan de slag. Na een hoop mislukte pogingen slaagde hij erin toch een aantal smakelijke gerechten op tafel te toveren. "Taco's met bananenschillen, gegrilde bananenschil-lasagne, en mijn persoonlijke favoriet: een quenelle van gepureerde bananenschil, die dan nog even in de rookoven gaat. Eigenlijk een smoothie in vaste vorm," lacht Bert.

Circulaire haute cuisine
"Van het een kwam het ander," vult Oscar aan. "We zijn verder gaan experimenteren met onder andere klokhuizen, pitten van watermeloenen, ananasbladeren... je kunt het zo gek niet bedenken of wij hebben er een of meerdere lekkere recepten mee bedacht."

De eerste maaltijdboxen gaan vandaag de deur uit bij het magazijn van De Huyselycke Vreetschuur. In elke box zit een keur aan producten die anders zonder pardon waren weggegooid en drie kaarten met recepten. "Zo kunnen consumenten thuis toch een stukje haute cuisine op tafel zetten, maar dan volledig circulair", aldus Bert.

En zijn er nog plannen voor de toekomst? "Eerst maar eens zien hoe dit gaat, dan gaan we misschien uitbreiden naar andere concepten", zegt Oscar. "De volgende stap is om de bezorging van de maaltijdboxen ook te verduurzamen. Dat gaat nu nog gewoon via de post, maar we zijn in gesprek met een autosloperij om te kijken hoe we ook daar iets kunnen betekenen in het circulaire."


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven