Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Tegenwoordig is het onmogelijk om dingen te plannen"

Na een stijging van de prijs van enkele groenten aan het begin van 2019 als gevolg van de klimatologische omstandigheden, lijkt het er nu op dat de prijzen voor bijna alle gewassen in Italië dalen.

"De klimatologische omstandigheden zijn opnieuw de oorzaak van deze situatie, omdat de stijging van de temperaturen heeft geleid tot een snelle groei van de gewassen in de volle grond, zelfs sneller dan de gewassen die in de kas worden geteeld", zegt Antimo Filetti, sales manager bij het Italiaanse L’Ortolana.

"Daarnaast was er een ongebruikelijke vraag van de Duitse markt, die meer dan 60% van onze omzet vertegenwoordigt. Dit is slecht nieuws voor onze telers want we hebben een overvloedige beschikbaarheid, ten minste tot april, zeker nu de Duitse retailers al kijken naar de mogelijkheid van lokale gewassen. Het milde weer heeft er waarschijnlijk toe geleid dat de Duitse gewassen vroeg zijn begonnen met rijpen, wat zware gevolgen heeft voor ons."

"In de winterperiode, toen het aanbod schaars was, hebben we er alles aan gedaan om onze partners te bevoorraden en nu sluiten ze de deur, zelfs als het gaat om promotionele activiteiten. Er zijn er die de afgesproken volumes hebben gehalveerd terwijl anderen kleine aankopen doen in afwachting van de start van hun binnenlandse productie. Er is een tastbaar risico dat veel gewassen niet kunnen worden geoogst omdat er simpelweg geen vraag naar is”, zegt de manager.

"Bovendien heeft de koper vaak geen idee van het verschil tussen een gewas uit de volle grond en een gewas uit de kas. Voor hem is alles hetzelfde, terwijl we proberen het aanbod te segmenteren en te verbeteren. Ondertussen gingen het ook mis met een aantal gewassen zoals radijs en andijvie, waar we nog hoop voor hadden. De eerste is praktisch niet meer beschikbaar, omdat er eerder kon worden geoogst dan verwacht. De radijs heeft dit jaar lage prijzen. In andere seizoenen was de prijs rond de €6,- en dit jaar bleven het steken op ongeveer €4,50 per kist", zegt Antimo.

"Wat de logistiek betreft, is het Italië in de afgelopen 20 jaar alleen maar slechter geworden als het gaat om verbindingen, wegen en transporten. Veel van onze problemen komen voort uit het feit dat niemand meer gemengde ladingen wil. In het verleden konden we samenwerken met een aantal Duitse transportbedrijven die gespecialiseerd zijn in groupage, maar velen zijn gestopt en de weinige die overblijven zijn extreem duur geworden."

De manager heeft goede hoop voor de aankomende seizoen, zoals die van de watermeloen."We hebben al geplant en zullen in mei kunnen oogsten, ook al weten we niet hoe de situatie zal zijn. Tegenwoordig is het onmogelijk om dingen te plannen."

"Soms maak ik me zorgen over de toekomst van de AGF-sector. We hebben de afgelopen 20 jaar samen met geselecteerde klanten samengewerkt, maar we hebben problemen, dus ik kan me niet voorstellen hoe de anderen het doen zonder deze moeilijkheden.
Het opzetten van een bedrijf in deze sector is erg moeilijk geworden. Naast productie- en commerciële problemen, moeten we ons bezighouden met bureaucratie, fiscale of juridische beoordelingen, dus we geven geld uit aan dingen die niets te maken hebben met de teelt van verse producten", besluit Antimo.

Contact:
L'Ortolana 

Via De Riso 16
84018 Scafati (SA) - Italy
Tel.: +39 081 8638019 / +39 081 8638017
Fax: +39 081 8638109
Email: info@ortolana.it
Web: www.ortolana.it

 

 

 

Publicatiedatum: